Život

Vuk i medvjed joj prve komšije

Vuk i medvjed joj prve komšije
Vuk i medvjed joj prve komšije

SANSKI MOST - Starica Anđa Matijević (77) živi usamljeničkim životom u selu Sasina, kod Sanskog Mosta, a u šali kaže da su joj prve komšije vuk i medvjed.

Prije nekoliko godina preminuo joj je suprug, a starica kaže da se najviše plaši gladi i zime. Selo u kojem živi u poslijeratnom periodu je opustjelo, jer su mještani izbjegli tokom prošlog rata u BiH.

Danas u Sasini živi samo tridesetak mještana, i to većinom starijih osoba.

Selo je prilično izolovano i do njega vodi makadamski put koji je, posebno u zimskom periodu, vrlo loše održavan.

"Prva naseljena kuća je udaljena oko tri kilometra. Dok sam bila pri snazi, otišla bih na kafu kod komšija, ali sada ne mogu. U posljednje vrijeme bole me noge i kičma i sve se teže krećem", kaže starica.

Dodaje da ima dva sina koji žive u Hrvatskoj, ali da je rijetko posjećuju.

"Razumijem ih, i oni sastavljaju kraj s krajem i teško žive. Da mogu, došli bi češće", snuždeno kaže starica.

Kućica u kojoj živi izgrađena je u poslijeratnom periodu donatorskim sredstvima jer je ranija kuća porodice Matijević zapaljena i porušena tokom rata. S obzirom na to da građevinski radovi nisu dovršeni do kraja, starica ima velike probleme sa zagrijavanjem prostorija u kojima boravi.

Živi od skromne socijalne pomoći od 50 KM, a taj novac nije dovoljan za svakodnevne potrebe. Starica ističe da je posebno teško u zimskim periodu, kada napada snijeg. Kaže da tada nerijetko kroz prozor kuće može vidjeti divlje životinje koje se u potrazi za hranom spuštaju iz obližnjih šuma.

"Jednom se medvjed toliko približio da sam mislila kako će mi ući kroz vrata. Kada sam zalupala na prozor, prepao se i pobjegao", priča starica.

Skromno kaže da se ne žali na život, ali da joj ipak najteže pada usamljenost za praznike te da tada često misli na drage osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije