Život

Zabranili ljubavne sastanke kad padne mrak

Zabranili ljubavne sastanke kad padne mrak
Zabranili ljubavne sastanke kad padne mrak

Ljubav mladih parova je uvijek bila podložna raznim iskušenjima. Međutim, sada postoje i ona dodatna iskušenja, donesena u vidu uredbe prema kojoj indonežanski tinejdžeri s Jave neće moći da se viđaju kad padne mrak.

Ukoliko mladi parovi ovu uredbu prekrše više od tri puta, moraće se vjenčati.

Dedi Mulajdi, koji se nalazi na čelu oblasti Purvakarta, kaže da je jedna ovakva uredba neophodna, jer je moral tinejdžera na veoma niskom nivou. Upravo zato vlasti ove oblasti na Javi su se odlučile na jedan vid policijskog časa za mlade. Ukoliko patrole budu uhvatile mlade parove, moraju ih prijaviti seoskim starješinama, koje onda donose odluku o prisilnom vjenčanju. Nova pravila su uvedena kako bi se spriječio pad morala koji je donijelo savremeno društvo, piše Daily Telegraph.

"Između ostalog, ovo je i jedan od načina borbe sa sve većim brojem maloljetničkih trudnoća, koje su u potpunosti zavladale našim krajem", kaže Mulajdi.

On kaže da nova uredba ima i za cilj da natjera mlade da liježu ranije, a samim time i ustaju ranije. Takođe, jedan od ciljeva jeste i povratak tradicionalnom načinu života, koji je u potpunosti zaboravljen u ovoj zemlji, inače poznatoj po velikom broju vjernika.

"Ja potičem iz sela gdje niste mogli otići kod komšije poslije devet sati, jer su svi već tada bili u krevetu, pripremajući se za ustajanje u zoru", kaže Mulajdi. Ipak, on dodaje da nova uredba nije protiv mladih parova i njihove ljubavi, te naglašava da im je dozvoljeno da se viđaju po danu. Međutim, nakon što padne mrak, ulicama ove oblasti će patrolirati policajci, ali će biti uključene i sve javne kamere, koje će snimati parove koji prekrše uredbu. Takođe je naglašeno da se mladi parovi ne smiju sastajati ni u kućama.

Ova uredba ima i nekih nedostataka, posebno što se ne zna kako će vjenčati parove koji su mlađi od 16 godina, jer je to zakonom zabranjeno u ovoj zemlji.

Međutim, za Mulajdija su to samo finese koje će se riješiti. O tome koliko je ozbiljan u svojoj namjeri svjedoči i podatak da je seoskim starješinama poručio da će im uskratiti finansiranje ukoliko ne budu sprovodili njegovu uredbu.

"Učiniću sve da ova uredba bude sprovedena, pa ako treba uskratiću im i finansiranje", rekao je on, dodavši da se uredba već sprovodi od početka septembra. I neki tinejdžeri podržavaju ovu uredbu, posebno što su i sami svjedoci velikog broja maloljetničkih trudnoća.

Jedna učenica, koja je željela ostati anonimna, kaže da su neke njene drugarice napustile školu jer su ostale u drugom stanju.

"Njihovi roditelji su ih na silu udali jer su trudne", kaže ova tinejdžerka, dodajući da su se mnoge ubrzo i razvele i sada su samohrane majke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije