Život

Zinaid Deraković: Pravi pivo i sa đumbirom i ljekovitim travama

Zinaid Deraković: Pravi pivo i sa đumbirom i ljekovitim travama
Zinaid Deraković: Pravi pivo i sa đumbirom i ljekovitim travama

DOBOJ - Irsko crno pivo, kopija jednog svjetskipoznatog, bilo je prvo koje je prije pet godina u svojoj kući skuvao Zinaid Deraković (47) iz Doboja, koji se proizvodnjom piva počeo baviti iz hobija.

"Tražeći hobi kojim bih se mogao baviti slučajno sam naišao na jedan tekst na nekom portalu, gdje sada moj dobar prijatelj objašnjava kako on u kući pravi pivo, i onda me to zainteresovalo", počinje priču Zinaid, kojeg smo u naselju Čaršija zatekli usred posla, mljevenja ječmenog slada, što je početak pripremanja piva.

 Njemu je bilo potrebno pet mjeseci istraživanja, analiziranja stručne literature i nabavke osnovne opreme da se odvaži na kuvanje prvog piva, a danas ih u svojoj kućnoj pivari priprema pet vrsta.

 "Moje prvo pivo je bilo klasični 'klon' svjetski poznatog ginisa, koji je meni tada bio nešto veliko. Jednostavno je pivo za napraviti i sasvim dobro za piti", kaže Deraković.

On sada mjesečno proizvede od 500 do 700 litara piva, što je samo polovina maksimalnog kapaciteta njegove kućne pivare.

  Da bi se napravilo dobro pivo, kaže Deraković, osim četiri osnovna sastojka: ječmenog slada, pivskog kvasca, hmelja i vode, potrebno je poznavati i tehnologiju pripreme, ali i mnoge druge naučne oblasti.

 "Dosta tu stvari treba znati - od mikrobiologije kvasaca, do enzimskih reakcija kod ukomljavanja slada", istakao je Zinaid.   Proces kuvanja piva sa pripremom traje oko sedam sati, a nakon toga na red dolazi fermentacija.

"Svako pivo mora proći fermentaciju, od 14 do 21 dan, a od vrste piva zavisi koliko će trajati. Poslije te, piva imaju još dodatnu fermentaciju u bocama i to je još 15 dana, tako da za pojedine vrste piva proces traje od 35 do 45 dana od dana kuvanja", objašnjava Deraković, koji pivo nikom ne nudi sve dok ne zadovolji njegov ukus.

   Kućno pivarstvo je u BiH u povoju, kaže Zinaid, koji je odlučio da "uozbilji" proizvodnju i registrovao je zanatsku radnju u kojoj, između ostalih, kuva i pivo sa đumbirom i limunom, te ljekovitim travama.

   "Bio sam prvi kućni pivar na području dobojske regije. Kad je bilo prvo okupljanje kućnih pivara u novembru 2011. godine, bilo nas je sedam. Još smo svi aktivni, i na forumu, ali jedini sam napravio neki iskorak, stepenicu više, a ostali su vezani svojim poslovima", naveo je Duraković.

On se pohvalio da se pivo iz njegove kućne radinosti, koje redovno kontrolišu nadležne institucije, pije širom BiH, a najviše u pabovima, tradicionalnim okupljalištima ljubitelja piva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije