Svijet životinja

Kvebek priprema zabranu rase pitbul

Kvebek priprema zabranu rase pitbul
Kvebek priprema zabranu rase pitbul

Vlada kanadske pokrajine Kvebek će zabraniti pse rase pitbul i ograničiti pravo na posjedovanje "opasnih pasa" uopšte, najavio je danas Martin Koato, ministar za javnu bezbjednost Kvebeka.

Poslije "tragedija koje su se desile posljednjih nekoliko mjeseci", Vlada će "predložiti strog okvir za držanje pasa koji se smatraju opasnim za stanovništvo", što može ići do "zabrane određenih vrsta pasa", rekao je Koato na konferenciji za štampu.

Poslije smrti jedne žene u blizini Montreala juna 2016, koju je napao pitbul, i nekoliko drugih ozbiljnih slučajeva, opštine su zatražile pravni okvir za regulisanje zatvaranja pasa.

Ta smrt "nas je uvjerila da je potrebno zabraniti pse rase pitbul", rekao je ministar.

Prijedlog zakona predviđa "uspostavljanje kontrolnih mjera koje će se primjenjivati na sve pse" u skladu sa "stepenom opasnosti".

Vlada je utvrdila četiri kategorije: "Zabranjeni psi" (tipa pitbula), "opasni psi" (registrovani kao takvi posleij nekog incidenta), "potencijalno opasni psi" (na osnovu rase) i "ostali psi".

Ljekari i veterinari će obaveštavati opštine o slučajevima ujeda i drugim napadima pasa na ljude, a moraće da ih usmrte u slučaju smrti ili teške povrede čovjeka.

Gradovi će po budućem zakonu imati pravo da uvedu i strože propise, rekao je ministar.

Susjedna pokrajina Ontario, najmnogoljudnija u Kanadi, zabranila je pitbulove 2005. godine.

Ta rasa je zabranjena i u velikim kanadskim gradovima kao što su Edmonton, Vinipeg, Ričmond i Šerbruk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije