Svijet životinja

Ne postoji loš pas, nego samo loš vlasnik (FOTO)

Ne postoji loš pas, nego samo loš vlasnik (FOTO)
Ne postoji loš pas, nego samo loš vlasnik (FOTO)

Mnogi vlasnici pasa vjeruju da ne postoji loš pas, nego samo loš vlasnik ili neodgovarajući odgoj.

I dok se slažemo da dobar vlasnik zajedno s pravilnim odgojem i socijalizacijom može učiniti znatnu razliku, moramo priznati da neke pseće vrste pokazuju svoje najbolje karakteristike - tek u rukama iskusnih vlasnika. Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u nekim zadacima koje obavljaju, na primjer, u lovu na velike životinje i čuvanje svojih vlasnika i njihovih imanja, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja neko ko se prvi put našao u ulozi vlasnika psa.

U jednom istraživanju u kojem je učestvovalo dvjestotinak vrhunskih svjetskih veterinarskih profesionalaca otkriveno je koje se vrste pasmina ne preporučuju kao ljubimci nekome ko se prvi put našao u ulozi vlasnika psa. Mi vam donosimo top šest "nepodobnih" pasa za prve vlasnike.

Čau-čau

Poznat po tome što i nije pretjerano mazan, ovaj pas uopšte nije plišani medvjedić kakvim se čini na prvu. Inteligentan je, ali i izrazito tvrdoglav te zahtijeva iscrpljujuće dugo treniranje kako bi se došlo do željenih rezultata. Nije blagonaklon prema strancima i može biti agresivan prema nepoznatim psima.

Dalmatinac

Ova pasmina uzgojena je da radi kao trener, da trči uz konje i zaprege, da kočijaša upozori da se približava drumski razbojnik te da potjera pse lutalice. Zbog toga je postao tradicionalni pas vatrogasaca - čistio je ulice za prolazak konjskih vatrogasnih vozila. No može biti nepodoban u kući. Ima neograničen kapacitet za trčanje i igru, a kad mu je dosadno, može biti destruktivan. Takođe, jako se linja i ispušta tvrde dlake koje se s lakoćom uvlače u odjeću i tkanine, pa ih je prava muka ukloniti.

Rotvajler

Rotvajleru je potreban šef, a ako niste u stanju preuzeti taj posao, onda će on. Vrlo je moćan i zaštitnički nastrojen te je poznat kao izrazito vjeran kada je riječ o njegovom teritoriju ili vlasniku. Imajući na umu to da može težiti i do 60 kilograma, od čega su većina mišići, budite sigurni da i te kako stoji snaga iza tog dubokog laveža.

Akita

Ovaj je pas uzgojen za lov na velike zvjerke, poput medvjeda, divljih svinja i losova. Mogu težiti do 55 kilograma i potrebna im je 30-minutna šetnja svaki dan, i to uvijek na debeloj i kratkoj uzici zbog neumornog nagona za lov. Ovo je prekrasan pas, ali puno se linja i njegov odgoj može biti pravi izazov, zbog čega je bolje taj zadatak prepustiti iskusnim vlasnicima pasa.

Kineski šar-pej

Ovoj vrsti psa treba uporan, iskusni vlasnik koji će ga odgojiti na pravi način. Izrazito je teritorijalan i uglavnom se poveže samo s jednom osobom, a može biti prilično nepovjerljiv prema onima koje ne poznaje, bilo da je riječ o ljudima ili ostalim psima. Veliki minus je i to što je kod ove pasmine zabilježena česta pojava bolesti kože i očiju.

Aljaski malamut

Prijateljski je nastrojen, veseo i entuzijastičan, što može biti primamljivo za one koji traže prvog psa, ali pazite: aljaski malamut se puno linja, stalno vuče uzicu sa svojih 30 do 45 kilograma i "talentovan" je u bježanju od vlasnika. Ova pasmina ima urođeni nagon za dugotrajnim putovanjem i potreban mu je vlasnik koji će se cijele dane igrati s njim na otvorenom. S obzirom na izrazito debelo krzno, teško podnosi vrućine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije