BiH

Oštećene kuće u zemljotresu u starom dijelu Sarajeva

Oštećene kuće u zemljotresu u starom dijelu Sarajeva
Oštećene kuće u zemljotresu u starom dijelu Sarajeva

SARAJEVO - Zemljotres, koji je juče ujutro registrovan na širem području Sarajeva, uzrokovao je manju materijalnu štetu na stambenim objektima u općini Stari grad, a nekoliko gradskih naselja ostalo je bez struje.

Ivan Brlek, seizmolog u Centru za seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu FBiH, rekao je da se potres desio u 3.46, sa epicentrom 16 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, na području planine Ozren. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,8 Rihtera, a intenzitet je bio šest stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres slabijeg intenziteta u Sarajevu registrovan je i u ponedjeljak popodne sa epicentrom u podnožju Jahorine. Njegov intenzitet bio je 3,3 stepena Rihterove skale i nije uzrokovao štete.

Nedžad Jažić, šef Centra za obavještavanje stanovništva u Službi civilne zaštite općine Stari grad, istakao je da su juče ujutro primili oko 20 dojava građana zbog štete nastale usljed zemljotresa.

"Zbog pucanja unutrašnjih zidova usljed zemljotresa javljali su nam se građani iz naselja Bistrik, Vratnik, Širokača, Toka-džeka, Mjedenica. U mjesnoj zajednici Babina bašta došlo je do pomjeranja velikog potpornog zida, koji predstavlja opasnost za građane. Tražit ćemo da 'Elektrodistribucija' na ovom području isključi struju dok šteta ne bude sanirana", rekao je Jažić.

Iz "Elektrodistribucije" Sarajevo saopćili su kako je zemljotres uzrokovao požar u trafo-stanici u Azićima, pa su bez struje ostali stanovnici naselja Stup, Otes, Ilidža i Rajlovac.

"Zemljotres je izbacio oko 30 transformatorskih stanica u Kantonu Sarajevo, zbog čega su bez struja ostala naselja Širokača, Ciglane, Skenderija, Velešići, Grbavica, Hrasno, Čengić vila, Dobrinja, Jošanica", saopćeno je iz "Elektrodistribucije".

Ekipe "Elektrodistribucije" jučer su otklanjale kvarove, tako da je napajanje ovih naselja strujom tokom dana bilo normalizovano.

Dragan Štark, iz Civilne zaštite RS, kazao je kako se zemljotres osjetio u Istočnom Sarajevu, ali da nije uzrokovao materijalnu štetu.

"Zemljotres koji je registrovan u utorak ujutro dogodio se 40 kilometara ispod zemlje. Trajao je oko minuta. A građani su ga osjetili desetak sekundi. Osim Sarajeva, osjetio se i u Kiseljaku, Busovači, Trnovu", objasnio je seizmolog Ivan Brlek.

Naglasio je kako zemljotresi nastaju usljed arhitektonskog pomijeranja zemljine kore, što je prirodna pojava.

Kantonalna uprava Civilne zaštite juče je građanima preporučila da u slučaju zemljotresa ne paniče, jer je "panika pogubna". Ako se zateknu u nižim prostorijama, preporučuju građanima da pri prvim podrhtavanjima izađu na slobodan prostor, da se udalje od stabala, električnih kablova. Onim koji su na višim spratovima savjetuju da se sklone ispod nosivih zidova, pod okvire vrata i rukama zaštite oči. Neophodno je odmaći se od staklenih površina i pregradnih zidova i 

ne upotrebljavati šibice i otvorenu vatru.

Šef Civilne zaštite Kantona Sarajevo Mustafa Kovač objasnio je da većina građevina na području Kantona Sarajevo može podnijeti potrese jačine do sedam stepeni Merkalijeve skale.

U slučaju potresa, preporučuje građanima koji žive u višespratnicama da ne koriste liftove zbog opasnosti od nestanka struje.

Bezbjedni idućih 100 godina

Sarajevo je umjereno do prilično aktivno područje pomjeranja zemljine kore, kaže seizmolog Ivan Brlek.

On objašnjava da se jedan manji zemljotres dešava svaki dan u godini, dok godišnje bude i nekoliko jačih zemljotresa koje građani osjete. "Oprema s kojom raspolažemo ne može predvidjeti zemljotres i to nigdje u svijetu ne postoji. Možemo na osnovu ranijih dešavanja procijeniti kakva će biti situacija u budućnosti. I prema našim procjenama u Sarajevu u narednih godinu ne bi trebalo više da bude zemljotresa koje će građani osjetiti, a jači zemljotres ne bi trebalo da se desi bar u narednih 100 godina", istakao je Brlek.

Ogromne štete u Banjaluci

 Najjači zemljotres koji se osjetio u Sarajevu desio se 1962. godine. Epicentar zemljotresa bio je na Treskavici oko 30 km južno od centra grada Sarajeva. U epicentru intenzitet zemljotresa je iznosio osam, a na području centra grada iznosio je sedam stepeni Merkalijeve skale.

Najsnažniji zemljotres koji je pogodio Banjaluku desio se u oktobru 1969. godine. Jačina zemljotresa bila je šest stepni po Rihteru i osam po Merkalijevoj skali. U ovom zemljotresu porušen je veliki broj stambenih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije