BiH

Valentin Incko: FBiH mora da shvati da RS postoji

SARAJEVO - U FBiH moraju da shvate da RS postoji, što su potpisali i političari Federacije, te da je Srpska realnost koja može biti promijenjena samo ako to budu željeli njeni građani, istakao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

"Dejtonski mirovni sporazum je važeći dokument. Takođe, suverenitet i teritorijalni integritet BiH su međunarodno priznate kategorije", rekao je Incko i dodao da je javna debata u BiH u znaku diskusija o interpretaciji Dejtona, ali da je visoki predstavnik jedini tumač Dejtona.

Incko smatra da je neshvatljivo da kantoni u FBiH ni do danas nisu usvojili odluku o konstitutivnosti Srba.

"To pitanje treba da riješe kantoni FBiH i trebalo je to da urade još 2001. godine. Činjenica da nisu ne amnestira ih od obaveze da to urade. Jasno je da su svi građani konstitutivni na čitavoj teritoriji BiH", objasnio je Incko.

On je dodao da će o izgledu BiH odlučiti njeni konstitutivni narodi, odnosno izabrani politički predstavnici konstitutivnih naroda BiH kojima su građani na izborima dali mandat da odlučuju o svim pitanjima.

''Kako god izgledalo unutrašnje uređenje BiH, ono mora odgovarati svima. Nijedan narod se u njoj ne smije osjećati niti povlašten niti potcijenjen, dakle, mora se pronaći rješenje kojim će svi biti na dobitku", kazao je Incko.

On je dodao da insistira na stvaranju pozitivne političke atmosfere koja je pogodna za provođenje reformi i postizanje dogovora.

"Ma kako oprečna stajališta imali u vezi s bilo kojim pitanjem, ako ne sjednete i ne razgovarate, nećete nikad doći do rješenja. Lično mislim da se do rješenja može doći i sa svoje strane spreman sam da pomognem koliko god mogu", poručio je on.

Incko je rekao da OHR nije u BiH da bi išao na ruku politici bilo koje strane, te da su takve ocjene neozbiljne i neargumentovane.

"Realnost je da su neke državne institucije namjerno blokirane. To nije dobro ni za državu ni za entitete, a ni za građane BiH. OHR se bori da bi takvo stanje bilo promijenjeno, jer je neodrživo", dodao je Incko.

On je dodao da država mora postati funkcionalnija.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH ekonomski održiva, Incko je naveo da je "MMF potvrdio da je BiH ispunila preuzete obaveze iz pisma namjere o zaključivanju stendbaj aranžmana".

Incko vlastima u RS i FBiH zamjera "nedostatak sluha za ono što od njih očekuju upravo oni koji su ih izabrali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije