Agrar

Kopa jamu za 3.000 ovaca: Prisiljen je da ih sve ubije

Kopa jamu za 3.000 ovaca: Prisiljen je da ih sve ubije
Foto: Pexels/Pixabay | Kopa jamu za 3.000 ovaca: Prisiljen ih je sve ubiti

Stočar iz zapadne Australije planira odstrijeliti 3.000 ovaca jer ne može naći kupca za njih. Druga opcija je da ih pusti da uginu od gladi jer im ne može osigurati hranu, piše Daily Mail.

Wayne Smith iz Caluka farme u Narrikupu, četiri sata jugoistočno od Pertha, kaže kako je slomljen zbog odluke koju je bio prisiljen donijeti.

Teška vremena za ovčare 

"Ovo su jako teška vremena za uzgajivače ovaca u Zapadnoj Australiji", objavio je na društvenoj mreži X. Piše kako mu je komšija pomogao iskopati dovoljno veliku jamu u koju treba stati 3.000 ovaca te da se ne može nositi s mišlju da ih ustrijeli.

Kaže kako ovce niko ne želi kupiti, a on nema novaca za hranu. Osim toga, na području gdje živi nema dovoljno hrane, a ponekada ni vode.

"Ne mogu dopustiti da pate od gladi i žeđi. Srce mi se slama zbog ovoga što radimo", napisao je.

Ukida se izvoz živih ovaca morem

Vlada australije obavezala se postepeno ukinuti izvoz živih ovaca morem, a ovu odluku mnogi smatraju potpunim uništenjem ove grane stočarstva. Uzgajivači ih pokušavaju prodati što uzrokuje veliku ponudu na tržištu i zagušenje klaonica. Troškovi hrane su vrlo visoki, a često dolazi i do nestašice.

"Postepeno ukidanje izvoza živih ovaca morem složeno je pitanje koje će uticati na farmere, kompanije, naše trgovinske partnere i zajednice koje učestvuju u trgovini", rekao je tamošnji ministar poljoprivrede Murray Watt.

"Zajedno s drugim mjerama, kao što je uspostavljanje novog glavnog inspektorata za dobrobit životinja, ispunićemo našu izbornu obavezu o jačanju dobrobiti životinja u Australiji", prenosi "Agroklub".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije