Tržište

Blokada registracije lijekova: Ministarstvo prebacuje lopticu na Agenciju

Blokada registracije lijekova: Ministarstvo prebacuje lopticu na Agenciju
Foto: Ilustracija | Blokada registracije lijekova: Ministarstvo prebacuje lopticu na Agenciju
Almedin Šišić

SARAJEVO - Pitanje imenovanja članova Komisija Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, te utvrđivanje visine naknade članovima tih komisija, u isključivoj je nadležnosti Agencije, a nikako Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH.

Ovo je u petak odgovoreno "Nezavisnim" iz MCP na pitanje zašto Vijeće ministara (VM) još nije donijelo odluku na osnovu koje bi ALM plaćala mjesečnu naknadu članovima Komisije za lijekove, a zbog čega je od maja ove godine u potpunosti blokirana registracija lijekova u BiH.

Naime, i iz Sindikata Agencije, ali i od strane samog rukovodstva ALM, tvrde da su se VM obraćali u više navrata raznim urgencijama i molbama da ovo riješe, no bezuspješno. Sada iz Ministarstva tvrde da je cijeli ovaj proces u isključivoj nadležnosti Agencije, odnosno direktora Agencije za lijekove.

Oni su u pismenom odgovoru obrazložili da je Agencija u junu ove godine pripremila Prijedlog odluke o visini naknade za rad Komisije za lijekove, te da je u vezi s ovim prijedlogom pribavljeno, između ostalog, i mišljenje Ureda za zakonodavstvo VM BiH. 

"Ured je mišljenja da se visina naknade za rad Komisije riješi na način kako je to i propisano članom 22. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, tj. rješenjem direktora Agencije", navode iz Ministarstva. Pojašnjavaju da je Agencija "ovlašteno tijelo odgovorno za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u BiH", te da djeluje kao samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije