Društvo

'Nezavisne' saznaju: Blokirana registracija lijekova

'Nezavisne' saznaju: Blokirana registracija lijekova
Foto: Ilustracija | 'Nezavisne' saznaju: Blokirana registracija lijekova

SARAJEVO, BANJALUKA - Registracija lijekova u BiH u potpunosti je blokirana jer Vijeće ministara još nije donijelo odluku na osnovu koje bi Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH plaćala mjesečnu naknadu članovima Komisije za lijekove.

Informaciju je jučer "Nezavisnim" potvrdio Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, upozorivši da posljedice ovoga mogu biti velike i pogubne. On je dodao da ova blokada traje još od maja.

"Posljedica će biti, kako po zdravlje stanovništva, tako i po državni budžet. A to iz razloga jer će sada one kompanije koje su blokirane zatražiti naknadu štete putem sudova. Zaista ne znam zašto Vijeće ministara i dalje ne donosi tu odluku", naglašava Rustemović, koji već mjesecima upozorava da je Agencija zbog uplitanja politike u svojevrsnoj blokadi.

Istu je informaciju "Nezavisnim" jučer potvrdila i Biljana Tubić, pomoćnik direktora Agencije za lijekove.

"Da, to za blokadu registracije lijekova je tačno. A posljedica stajanja zahtjeva zbog nerada komisije mogu biti tužbe", kaže Tubićeva.

Na pitanje koji su razlozi zbog kojih ovo pitanje Vijeće ministara ne rješava, i kome to odgovara, kaže da s tim nije upoznata, te da je Agencija već nekoliko puta slala urgencije.

"Na njih nam nije odgovoreno, zaista ne znam iz kojeg razloga to ne rješavaju", ističe ona.

Ovo je, podsjećamo, samo novi u nizu problema s kojima se suočava Agencija, koja već godinu faktički radi bez rukovodstva.

"Nezavisne" su ranije pisale da menadžment Agencije ne može da bude imenovan prevashodno iz razloga jer se HDZ i SDA ne mogu dogovoriti kome će pripasti pozicija zamjenika, a što nam je potvrđeno iz više izvora.

Sam Rustemović je naveo da v.d. direktora Aleksandar Zolak, koji Agencijom rukovodi proteklu godinu (kadar Saveza za promjene), posao obavlja dobro, te da je u međuvremenu uspio da isposluje i donošenje Pravilnika o lijekovima. No, na tome je stalo.

"I sada je situacija potpuno ista, nemamo nikakvih novih informacija, iako smo više puta slali molbe i apele Vijeću ministara da imenuju rukovodstvo. Konkurs je davno završen, a ministar Adil Osmanović je poslao najboljeg kandidata na imenovanje sjednice Vijeća ministara, nakon čega je ta tačka skinuta. Od tada se ništa ne dešava", kaže Rustemović.

On upozorava da se nemogućnost rada Agencije u punom kapacitetu, bez menadžmenta, reflektira i na radno-pravni status uposlenika, razne pravilnike, pa i onaj o plaćama.

"Ja u politiku neću da ulazim, ali možda nekim lobijima odgovara i gašenje Agencije", zaključuje Rustemović, ponovivši da je sada novi, jednako veliki problem taj što je od maja registracija lijekova u potpunosti blokirana.

"Nezavisne" su jučer uspjele da stupe u kontakt i sa Draženkom Maličbegović, pomoćnikom ministra civilnih poslova BiH za pitanja zdravsta, koja nam je obećala da će nam odgovore na naša pitanja poslati tokom današnjeg dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije