Kolumne

Analiza uloge koju EU ima u našim životima

Članstvo u EU je u nacionalnom interesu Ujedinjenog Kraljevstva. Mi smo odlučni u namjeri da imamo vodeću ulogu u jakoj i stabilnoj EU.

 Članstvo u EU je odrednica otvaranju radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu, proširenju trgovine i zaštite naših interesa u cijelom svijetu.  To nam pruža priliku da budemo dio jedinstvenog tržišta od nekih 500 miliona ljudi, s kombinovanim BNP od 11 triliona eura, na kome možemo slobodno trgovati, putovati i raditi.

To je osnova saradnje s našim najbližim partnerima po prekograničnim pitanjima, kao što su klimatske promjene, međunarodni razvoj, migracije i međunarodni kriminal.  Također, ono jača naša nastojanja za unapređenjem naših demokratskih vrijednosti, otvorenih tržišta i individualnih prava u širem svijetu.

Ali današnja Evropa treba reformu više nego ikada.  Značajna dostignuća su ostvarena, ali postoje i stvarni nedostaci, kao i potreba za prilagođavanjem načina rada kako bi se odgovorilo na trenutne i buduće izazove.

Ona se treba reformisati kako bi odgovorila na izazove konkurencije, stabilne eurozone i većeg demokratskog legitimiteta.  Moramo otvoriti EU i globalna tržišta.  Moramo biti dinamičniji i smanjiti opterećenje legislature kako bi se Evropi omogućilo da otvara radna mjesta i da raste.  Treba nam efikasan budžet EU, koji pruža dodatnu vrijednost.  Moramo osigurati naše interese proširenjem EU i putem efikasne vanjske politike, kao što je promocija demokratije u Sjevernoj Africi.

Kriza u eurozoni mijenja i oblik EU.  Shvatamo potrebu da zemlje eurozone naprave korake ka detaljnijoj fiskalnoj i ekonomskoj integraciji, što je logična posljedica monetarne unije.  Ujedinjeno Kraljevstvo neće stajati na putu tom procesu, te će ohrabriti i podržati neophodne korake, osiguravajući integritet jedinstvenog tržišta i radeći na efikasnijoj regulaciji finansijskog sektora.

Današnja Evropa treba reformu više nego ikada.  Značajna dostignuća su ostvarena, ali postoje i stvarni nedostaci, kao i potreba za prilagođavanjem načina rada kako bi se odgovorilo na trenutne i buduće izazove

Ove neophodne mjere u eurozoni idu u pravcu veće "varijabilne geometrije" u EU, s određenim brojem različitih konfiguracija zemalja članica koje sarađuju u različitim poljima politika.  Ovim bi se trebalo doći do učinkovitije EU, tijela koje ima fleksibilnost mreže, a ne krutost jednog bloka.  Ovakvo stanovište je široko rasprostranjeno u Evropi, a ove sedmice u Londonu ponovio ga je  i francuski predsjednik Francois Hollande.

Kriza u eurozoni je pojačala raspravu o budućnosti Evrope u svakoj zemlji i Ujedinjeno Kraljevstvo  nije izuzetak.  Ali, u slučaju ikakvih promjena, demokratija i legitimitet se moraju održati.  Bez korijena koji održavaju državne demokratije, čak je i važnije da EU odgovori na legitimne zahtjeve za većom odgovornošću, transparentnosti, efikasnosti i integritetom.

Paralelno sa daljim razvojem  EU, mora nam biti potpuno jasno kada je najbolje donositi odluke na državnom ili lokalnom nivou, bliže ljudima kojih se ta odluka tiče, a kada je najbolje poduzeti korake na nivou EU ili na globalnom nivou, poštujući princip supsidijarnosti i ulogu državnih parlamenata.

Tako smo u četvrtak započeli pregled koji će sagledati šta radi EU i kako to utiče na Ujedinjeno Kraljevstvo.  Ovo je integralni dio našeg Koalicijskog sporazuma, dogovorenog 2010. godine.

S obzirom na ozbiljnost odluka, moramo osigurati da naša rasprava unutar države, kao i one u cijeloj EU, bude detaljna, analitička i dobro informisana.  Ovo je osnova za našu demokratsku raspravu.

Ona neće imati formu konsultacija o tome da li treba da budemo u EU ili ne.  Ne postavlja se pitanje da li bi Ujedinjeno Kraljevstvo, kao rezultat ovog procesa, trebalo da se odvoji ili povuče iz EU.  Ovaj pregled će tražiti mišljenja iz cijele Evropske unije i svijeta  zasnovana na znanju i stručnosti u različitim poljima u kojima je EU aktivna.

Ovo će biti najpodrobnija i najdetaljnija moguća analiza o tome šta primjena EU ovlasti donosi i  šta to znači za Ujedinjeno Kraljevstvo i njegove građane.  Ona će osigurati da rasprava unutar države bude zasnovana na činjenicama i biće ključna za formiranje naše politike.  Da bi se ovo uradilo kvalitetno, potrebno je vrijeme, pa će se proces završiti krajem 2014. godine.

Kao što njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle napreduje u radu sa svojom grupom za budućnost Evrope, ovaj pregled će, također, dati važan, pragmatičan i konstruktivan doprinos tekućoj raspravi o budućnosti same EU koja je obuhvatila cijelu Evropu.

(autor je ministar za Evropu u britanskoj vladi)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije