Kolumne

Zašto Milanović ne ide u Beograd? (II)

Kad je Milanović došao na vlast, nije se htio susresti s predsjednikom "Gazproma" Aleksejom Millerom, a u Australiji, koju je neslužbeno posjetio, s predsjednikom uprave najveće na svijetu banke za investicije u infrastrukturu, koja je namjeravala uzeti koncesiju za hrvatske auto-ceste - i to za dvije i pol milijarde dolara, o kojima sad možeš samo sanjati.

Zbog sloma odnosa s Njemačkom poslije odbijanja hrvatske vlade da Perkovića izruči, država je dospjela u ekonomsku izolaciju, što se manifestira smjenom uprava po bankama, gdje se ubrzano dovode stranci, koji neće biti pod utjecajem domaćih političkih i poslovnih krugova. Farsa s izručenjem trajala je godinu dana i ne bi bila do danas završena da opstrukciju nije osujetio predsjednik zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić, pa se izložio nesmiljenim napadima "Jutarnjeg lista", koji vodi sve Milanovićeve kampanje, jer je izdavač tako zaslužio poštedu "predstečajne nagodbe" još dok je ministar financija Slavko Linić izvršavao sve Zokijeve naloge. No, opstrukcija se nastavila skrivanjem dokumenata i obeshrabrivanjem svjedoka, čemu se ne treba čuditi, jer je koordinator svih hrvatskih tajnih službi i savjetnik predsjednika Josipovića, nimalo slučajno - sin Josipa Perkovića.

Sa zemljom koja je do te mjere nespremna suočiti se s nasljeđem autoritarnih režima, njemačka vlada koja ima glavnu riječ u briselskim poslovima, ne može surađivati - Nijemci sami prošli su dvaput kroz lustracijski proces, denacifikaciju i raščišćavanje s domaćom, istočnonjemačkom Udbom, Stasijem, što je, uostalom, bilo trumatski i za Zapadnu Njemačku, gdje je radilo mnoštvo agenata i "mitarbajtera" MfS (Ministerium fuer Staatssicherheit). Poslije ujednjineja nitko ih nije štitio, nitko nije učitavao "državni interes" ili "dobre intencije iz drukčijih vremena" kod ljudi koji su, kao Perković, naručivali ubojstva u inozemstvu. Uostalom, Njemačka se nije poduhvatila ćorava posla da popravlja hrvatsko društvo i pripomaže osvještavanju krivo nasađenih ljudi, nego je postojala nakana da se osude samo naručioci ubojstva izvršenog u Muenchenu. No, sad je ovo preraslo u sasvim drugu stvar - proces se nepovratno politizirao. Hrvatska će pretrpjeti nesagledive nedaće prije nego normalizira odnose s glavnim središtima Unije. Još jedno "glajhšaltovanje", igra "muzičkih stolica" izmđu tri lika na ljevici za koje postoje samo dvije fotelje, neće biti u tom smislu dovoljna... Hrvatska se mora transformirati. Do tada, skapavat će u izolaciji.

Mjera autističke zatvorenosti u Hrvatskoj ne očitava se iz stanja diplomacije, nego iz dinamike ekonomskih odnosa. Kompleks inferiornosti koji je Milanović razvio i sakriva agresivnim ispadima svojstvenim ranjenoj psihi, premijer sad iskazuje odlukom da ne ide u Beograd, gdje će se sakupiti tucet europskih premijera i moćni kineski reformistički predsjednik vlade Li Keqiang, kreator nacionalne ekonomske politike i drugi čovjek tehnokratskog "petog naraštaja" Politbiroa KP Kine. Jezikom stripa - glavna manga, Galactus lično. Zašto dolazi u Beograd? Otvorit će novi pančevački most i formalizirati ugovor o gradnji superbrzog (TGV) željezničkog kompleksa na liniji Beograd - Budimpešta - Beč. Time će pruga zaobići pravac Zagreb - Beograd kao transfernu dionica magistrale Solun - Hamburg. Našom prugom vozit će se ugljen i slični tereti, koji još taljigaju kroz Zagreb i zagrebački gradski centar. Osim toga, u Beogradu se očekuje potpisivanje ugovora o gradnji auto-ceste Banja Luka - Jajce, koja bi se u perspektivi spojila s Dalmatinom kod Dugobaba, iznad Splita, i polovicu hrvatskog auto-puta učinila dvostruko manje isplativim u odnosu na današnje stanje, kad je ionako neisplativ. Govori se i o drugoj kineskoj termocentrali u Bosni - prva se već gradi kod Doboja. Također, spominje se investicija u četvrtu generaciju mobilne telefonije kroz državnu kompaniju "M:tel". U Beogradu će, dakle, biti riječi o golemim poslovima. Zato onamo i dolazi dvanaest ili petnaest europskih premijera. Svi premijeri susjednih zemalja, osim Hrvatske - ali naš se ne želi s njima igrati... Stoga Marko Melčić, bivši funkcioner SDP-a, na Facebooku otvoreno poručuje: "Budala, a ne državnik!!! S kineskim premijerom se ide na razgovor, pa makar Sloba izveo na ulicu milijun s Gazimestana, a beznačajni Šešelj ne može ih sakupiti više od 3.000! Koga je briga za Šešelja? Kineza ima milijardu, ali on neće ni s njima ni s Rusima - nije htio primiti Millera, šefa 'Gazproma' i Putinovog izaslanika. Ne mogu više dočekati da se riješimo štetočine. Ajmo drugovi iz Glavnog odbora! Što se čeka? Letit ćete skupa s njim! U 3PM! Osjećam se potreseno!"

I ovaj esdepeovac suočio se s otrežnjujućim osvjedočenjem da im je mladi leader idiot savant, autist kojemu, međutim, kritično nedostaju svojstva savantizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije