Kolumne

Barašinu istekao rok trajanja

Iako Milorad Barašin nije bog zna kakva kvalitetna roba, niko nije očekivao da će mu u Sarajevu tako brzo isteći rok trajanja! Udvaranje sarajevskoj političkoj i medijskoj čaršiji trajalo je samo onoliko koliko je čaršiji trebalo da se konsoliduje, ponovo zauzme funkcije i osigura mandate pa da Barašina pusti niz vodu.

Barašin je nedostatak znanja i sposobnosti za upravljanje ozbiljnom pravosudnom institucijom pokušavao da nadoknadi koketiranjem s FTV-om i ostalim sarajevskim medijima, pokazujući da je veći Bošnjak od reisa i da voli BiH više od Harisa Silajdžića (100 posto!). Nisu mu za pokazivanje viška patriotizma bili dovoljni mediji i slikanje po novinama, nego se redovno pojavljivao u VIP ložama na fudbalskim utakmica, od Banovića do Zenice. Izlazio je redovno i na teniske terene da pokaže kako u Srpcu ne rastu samo vrhunski pravnici i funkcioneri nego i rasni teniski talenti!

Sarajevski novinari uz kafu zbijaju šale na račun naivnog Barašina, prepričavajući kako je za glavnog tužioca Tužilaštva BiH izabran upravo zbog svog profesionalnog i opšteg neznanja i nesposobnosti. Zaista, kada se pogleda ko je sve na čelnim pozicijama u bh. pravosuđu, može se zaključiti da samo nesposobni imaju šansu da upravljaju državnim pravosudnim institucijama. Valjda je to zbog toga što ovim institucijama ionako upravljaju stranci!

Poznavaoci Barašina tvrde da je nekadašnji tužilac u Srpcu bio toliko loš prilikom reizbora da nije mogao dobiti nijednu poziciju u pravosuđu RS, pa mu je ponuđeno Livno, mjesto gdje Srbina nije bilo ni za lijeka i gdje nikom nije padalo na pamet da ide. Tamo su njegovu sirovost stranci prepoznali kao hrabrost i odmah ga doveli u Tužilaštvo BiH da im pomogne u kontroli ovih institucija. Tako se u bh. pravosuđu prave karijere: preko vukojebina u kojima je između gluposti i pameti granica gotovo nevidljiva, a težina i obim glave mjere za sposobnost.

Sarajevska čaršija je u srbačko-livanjskom tužiocu prepoznala "kvalitet", pa mu je odmah namjestila Bakira - majstora za medijsko prepariranje provincijalaca zaljubljenih u vlastiti lik i djelo. Tako nastaje najveća medijska ljubav u Sarajevu. Barašin je trčao na Federalnu televiziju poslije svake policijske akcije da saopšti dunjaluku kako će on "kao profesionalac" da se obračuna sa svekolikim kriminalom. "Dok sam ja glavni tužilac, neće biti nedodirljivih", hvalio se i po sto puta ponavljao iste otrcane fraze. Uživanje je bilo obostrano. Samo što je korist od toga, pokazaće se, imao jedino Bakir. Istina, imao je i Barašin privilegija koje su mu davali njegovi sarajevski mentori, kao što su funkcionerski stanovi. Na kraju su ga porodično darivali desetodnevnim turističkim boravkom u Turskoj.

Tikva na kojoj su igrali Bakir i Barašin pukla je u Beču, istog dana kada je uhapšen Jovan Divjak. Bakiru je ovo bio zgodan trenutak da još jednom udari po pravosuđu, svojoj neizlječivoj frustraciji. Barašina je bilo najzgodnije proglasiti krivcem što je Divjak uhapšen. Bolje rečeno, Barašin je bio kriv što general koji je branio Bosnu već jednom nije oslobođen.

Bilo je i tužno i smiješno gledati kako se Bakir i njegov novinar sprdaju s Barašinovim likom i djelom. U iživljavanju su se mogle čuti sve budalaštine koje je u svojim gostovanjima u "60 minuta" Barašin izgovorio. A toga ima na pretek: od nesuvislih rečenica do nadmenog samohvalisanja.

Nije samo Bakir iskoristio naivnog Barašina. Učinila je to i Meddžida Kreso u svojoj političkoj kampanji za drugi mandat predsjednika Suda BiH. Barašin joj je pomogao da prilikom glasanja u VSTS dobije glas njegove tužiteljice Biljane Simeunović, tako da je Meddžida izabrana glasovima dvoje Srba o kojima misli i javno priča sve najgore. Šutnula ga je istog trenutka kada je izabrana. Danas ga optužuje za loše rezultate Suda, ponavljajući kako Sud ne može da sudi kada Tužilaštvo ne optužuje.

Bakir je prilog o Barašinu najavio duhovitom metaforom "Macola bh. tužilaštva". Barašin će od sada da gleda kako udara Bakirova macola! Pa ko izdrži!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije