Kolumne

Opet već viđeno

Na strani onih kojima ne pogoduje istinska, politička, ekonomska, kulturna emancipacija Hrvata u BiH našao se (vjerujemo nesvjesno) i sam Valentin Incko. On, u svom nepoznavanju stvari, naivno ponavlja već viđeno, mada on nije tu postavljen da određuje suštinu i pojavnost (među)nacionalnih odnosa u BiH. A ako to već radi, onda bi trebalo da bude bolje informiran kako ne bi (ne htijući) degradirao aspiracije čitavog jednog naroda.

Njegova nedavna izjava svodi se na to kako su Hrvati konstitutivan narod u BiH, kako će vjerovatno (?!) imati predsjedavajućeg Vijeća ministara u BiH, možda će (?!) opet imati predsjednika Federacije BiH i kako imaju trećinu ministarstava. Ali, tvrdi Incko, kod nekih se ljudi, s obzirom na to da nemaju treći entitet, javlja osjećaj da nisu ravnopravni, mada ni Bošnjaci nemaju svoj entitet.

Nadalje, kako bi pokazao kako su Hrvati ravnopravni sa Srbima i Bošnjacima, Incko iznosi kako ima različitih područja. "Ako odete u Široki Brijeg, Livno ili Grude, tamo, mislim, Hrvati imaju sva prava, pa i više (?!, E.V.) nego ostali narodi, ali ima i drugih krajeva gdje to nije slučaj i potrebno je naći taj balans", pojasnio je Incko. Na kraju je, još jednom, kategorično odbacio ideje o trećem entitetu i razmišljanje o tome nazvao "gubljenjem vremena". "Mada, neki kantoni se ponašaju kao treći entitet, imaju svoje vozačke dozvole, pa čak i neke zastave", dodao je Incko.

Prvo, Incko, očito previđa suštinu stvari govoreći kako "ni Bošnjaci nemaju svoj entitet", pa se opet ne bune (!?). Kako bismo ga prosvijetlili, tvrdimo kako je drugi entitet (Federacija) bošnjački entitet u punom smislu te riječi: ideološkom, političkom, pravnom, ekonomskom, kulturnom i policijskom, gdje se Hrvati tretiraju kao ženirajući višak i koje treba, kao malu djecu, smiriti lilihipima.

Drugo, osjećaj neravnopravnosti i frustriranosti se ne javlja "kod nekih ljudi", već kod čitavog hrvatskog naroda u BiH.

Treće, nije ugodno čuti kako su Hrvati "ipak negdje ravnopravni, pa i više od toga" (Široki Brijeg, Livno, Grude). BiH nije državna zajednica gdje će se neki narod geografski locirati u "ravnopravne" zajednice kao Indijanci u rezervatima.

Četvrto, odakle bilo kome pravo da definira želju za trećim entitetom čitavog jednog naroda kao "gubljenje vremena".

Hrvati ne žele ni više ni manje od onoga što već imaju Srbi i Bošnjaci u BiH. Žele svoj teritorij, svoju vladu, svoje predsjedništvo, svoju politiku, svoju ekonomiju, svoju kulturu, svoje medije, svoju policiju. Žele, dakle, punu ravnopravnost sa ostala dva konstitutivna naroda, a ne puku priču o tome; ne trebaju im priče o ravnopravnosti garnirane lilihipima kao da se radi o djeci ili o retardiranim osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije