Film i serije

Film Otadžbina po scenariju Milene Marković na festivalu u Varšavi

Film Otadžbina po scenariju Milene Marković na festivalu u Varšavi
Film Otadžbina po scenariju Milene Marković na festivalu u Varšavi

VARŠAVA - Novi film reditelja Olega Novkovića “Otadžbina” po scenariju Milene Marković imaće svjetsku premijeru u zvaničnom takmičarskom programu međunarodnog filmskog festivala u Varšavi.

Ovogodišnji 31. po redu filmski festival u Varšavi održava se od 8.do 19. oktobra.

Kako piše ScreenDaily ovogodišnji festival imao je rekordni broj prijavljenih filmova, 2000, od kojih ce 111 fimova iz 57 zemalja biti prikazano u različitim programima festivala.

U zvaničnu međunarodnu selekciju, u kojoj se filmovi i autori takmiče za Gran Pri za najbolji film, najboljeg reditelja i nagradu žirija, odabrano je samo 16 filmova iz cijelog svijeta, među kojima je i srpski film “Otadžbina” reditelja Olega Novkovića.

Film „Otadžbina” je drugi dio trilogije autora Novkovića i scenariste Milene Marković započete filmom „Bijeli bijeli svijet”.

“Otadžbina” se bavi životima izbjeglih, prognanih, odbačenih i neprihvaćenih i posljedicama nemilosrdnog građanskog rata 90-tih na ovim prostorima. Po riječima reditelja Novkovića film ispituje mogućnost iskupljenja i ponovnog života posle apokalipse i zločina.

Film Olega Novkovića “Otadžbina” će imati tri projekcije, a premijerno će biti prikazan 12. oktobra u okviru glavnog večernjeg programa.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije