Film i serije

Film sedmice: "Smrt Staljina"

Film sedmice: "Smrt Staljina"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Smrt Staljina"

Armando Ijanuči je reditelj prepoznatljivog stila. Njegove satire i komične predstave trule srži nesposobnosti koja se često nalazi u samom srcu savremene politike, kao tema kojom se, po svemu sudeći, sa zadovoljstvom bavi, uvijek su nekoliko koraka ispred svog vremena. I maestralne su.

Posljednje remek-djelo koje nam je poklonio, "Smrt Staljina" (Death of Stalin), bez greške je. U njemu se, kao što sam naziv filma kaže, radnja vrti oko događaja neposredno nakon Staljinove smrti, baveći se, na satiričan način, svim poremećajima moralnosti i logike u borbi za prevlast za koju se čini da je obrazac star koliko i sama politika.

Iako je on ovdje vezan konkretno za Staljina i njegovu otvoreno vođenu diktaturu, on je zapravo primjenjiv na jedan širi kontekst jer je simptomatičan za svaku vrstu politike i apsolutno za svaku vlast, što nam Ijanuči ovdje nastoji prenijeti. Moć je moć. I svaka borba za moć ista je.

U tom smislu, "Smrt Staljina" jeste (subverzivna) satira iako je istovremeno i farsa i pozorišna predstava, odnosno film pozorišnog karaktera. Taj izbor, da odbaci ustaljene formule istorijskog filma i da mu da izvjesnu lakoću, iako se bavi izrazito teškim temama je, između ostalog, ono što ga čini tako dobrim i tako važnim. Ijanuči uzima SSSR kao svoju Petrijevu posudu za analiziranje ambicije, gluposti i političke nemilosrdnosti, koja u nekom trentuku postaje čak i bezobrazno javna, čime je njena opasnost eksponencijalno veća, ali i smješnija i tragičnija.

Sa druge strane, njegova odluka da stavi Sajmona Rasela Bila (Berija), kojeg želim češće gledati na velikom platnu, i Stiva Bušemija (Hruščov) na suprotne strane, kao dva glumca čiji je zadatak iznijeti film, te njegova sposobnost da svojoj kompletnoj glumačkoj postavi da tekst savršenog komičnog ritma i duboko neizrečenih namjera koji su oni u stanju prenijeti i konkretizovati sa lakoćom, genijalna je i samo dodatno potvrđuje Ijanučijevu hrabrost i vještinu. Nemojte ga propustiti.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije