Film i serije

Film sedmice: "Stiv Džobs", drama u nekoliko činova

Film sedmice: "Stiv Džobs", drama u nekoliko činova
Foto: N.N. | Film sedmice: "Stiv Džobs", drama u nekoliko činova

I ove sedmice, shodno situaciji, preporučujemo jedan stariji film koji možete pronaći na onlajn platformama. Riječ je o nešto manje poznatom filmu Denija Bojla (Danny Boyle) koji je kao i "Društvena mreža" (the Social Network) prošao skoro nezapaženo u bioskopima prije pet godina kada je i premijerno prikazan.

"Stiv Džobs" (Steve Jobs) je, kako sam naziv kaže, biografska drama, ispričana u nekoliko činova, gdje se priča vrti oko tri, sada već istorijska, lansiranja "Apple" kompanije. Genijalnost scenariste Erona Sorkina (Aaron Sorkin) daje određeni šmek filmu, čineći ga tako ne samo neortodoksnim, nego i dostojnim nasljednikom "Društvene mreže", priče o jednoj drugoj vrsti čarobnjaka koju je takođe napisao Sorkin. Iako su teme kojima se ova dva filma bave suštinski različite, atmosfera i ritam su ono što ih povezuje, te Sorkinov scenario koji nam je poklonio jednog drugačijeg Bojla, ne nužno boljeg ili goreg, ali sigurno zrelijeg, fokusiranijeg, pa možda čak i svježijeg. Bojla koji pripada pozorištu, što do sada nismo imali zadovoljstvo da iskusimo.

Bojlov izbor da glavnu ulogu, ulogu Džobsa, dodijeli Majklu Fasbenderu (Michael Fassbender), koji uopšte ne liči na čovjeka kojeg treba da predstavi, ispostavilo se kao najveće bogatstvo filma jer nam se još jednom potvrdilo da je Fasbender zaista predvodnik svoje generacije.

Energija filma je takođe beskrajna, tempo i ritam neumorni. Film se gotovo u cijelosti odvija u zatvorenom prostoru, na pozornici, na sceni, iza nje, u hodnicima i koridorima koji povezuju dvije životne uloge i dva stanja svog protagoniste - otuđenog oca i tek-genija. Bjesomučna parada hodanja i govorenja, kroz hodnike, gore-dolje uz i niz stepenice, kroz jedna, druga, treća vrata i tako dalje, ispresijecane scenama iz prošlosti, ponekad se čine kao jedna duga, uzbudljiva dvosatna "Apple" reklama koja nikada nije dosadna. Ni na trenutak.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije