Film sedmice

Film sedmice: Suđenje čikaškoj sedmorci

Eron Sorkin (Aaron Sorkin) je ime za koje nije potreban uvod jer se radi o piscu koji nam je na velike ekrane donio "Nekoliko dobrih ljudi" (A Few Good Men), "Društvenu mrežu" (The Social Network) i "Stiva Džobsa" (Steve Jobs).

Film "Palm Springs" - čista petica

"Palm Springs" (Palm Springs), nova romantična komedija Maksa Barbakova (Max Barbakow), njegov fantastčni debi, u produkciji onlajn servisa "Hulu", je priča koja prati dvoje mladih ljudi zarobljenih u vremensku petlju.

"Nikada rijetko ponekad uvijek" film koji se bavi pitanjem abortusa

Četiri riječi iz ovo naslova su četiri moguća odgovora na birokratska pitanja u vezi s učestalošću vaših različitih seksualnih iskustava. One ujedno predstavljaju i naslov posljednjeg filma Elize Hitmen (Eliza Hittman) "Nikada rijetko ponekad uvijek" (Never Rarely Sometimes Always), koji je svoju premijeru doživio na "Sandensu" ove godine, nakon čega je osvojio "Srebrnog medvjeda" u Berlinu.

Film sedmice: "Stiv Džobs", drama u nekoliko činova

I ove sedmice, shodno situaciji, preporučujemo jedan stariji film koji možete pronaći na onlajn platformama. Riječ je o nešto manje poznatom filmu Denija Bojla (Danny Boyle) koji je kao i "Društvena mreža" (the Social Network) prošao skoro nezapaženo u bioskopima prije pet godina kada je i premijerno prikazan.

"Društvena mreža" - čista petica, gotovo nezapažena u kinima

Kako smo ovih dana silom prilika prikovani za male ekrane, u narednim sedmicama ću vam preporučivati filmove koje možete gledati na nekim od striming servisa iz udobnosti vašeg doma. Počeću sa "Netflixom" i filmom koji je, po meni, obilježio posljednju deceniju. U pitanju je "Društvena mreža" (Social Network) Dejvida Finčera (David Fincher).

Film sedmice: "Long Day's Journey into Night"

Još jedan mladi reditelj (prošli put smo pisali o Balagovu) autor je djela koje se nalazi na mojoj godišnjoj listi najboljih filmova iz 2019. godine. U pitanju je je Bi Gang (1989. godište), čije je djelo "Putovanje dugog dana u noć" (Long Day's Journey into Night), nastalo pod snažnim uticajem Dejvida Linča (David Lynch), Vong Kar-Vaija (Wong Kar-Wai) i Afikatponga Virasetakuna (Apichatpong Weerasethakul), više halucinacija, više san, više meditacija, više poezija nego što je film.

"Beanpole" savremeno djelo klasičnog filma

Izrazito savremeno djelo klasičnog filma je možda najbolji opis "Divke" (Beanpole u prevodu znači žena-div), visceralnog djela Kantemira Balagova (Kantemir Balagov) koje ostavlja ožiljke. Kako je riječ o savremenom ruskom filmu, a savremeni ruski film se sve više manifestuje samo u dva oblika - akcioni film (poput onih sa Bikovićem koji se mahom ugledaju na američku produkciju) i teška socijalna tegoba - jasno je da "Divka" pripada ovom drugom ekstremu.

"Medena zemlja" - ljudska priča pretvorena u dramu epskih proporcija

Sa dvije nominacije za "Oskara", u dvije kategorije, "Medena zemlja" ili "Zemlja meda" (Honeyland) Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova je pokazala da je riječ o velikom filmskom dostignuću, tim prije jer je u pitanju dokumentarni film koji je nominovan i u najvažnijoj kategoriji za strani film što dosad nije bila uobičajena praksa.

Pogledajte "Nož u leđa", triler koji će vas očarati

Slično "Posljednjem Džedaju" (The Last Jedi), zbog kojeg je Rajan Džonson (Rian Johnson) svojevremeno preživio pakao interneta, i njegov posljednji film "Nož u leđa" (Knives Out) nastoji uzeti poznati svijet i obući ga u posve novo ruho.

"Priča o braku", drama koja će vas oduševiti

Noa Baumbah (Noah Baumach), pisac i reditelj, svoju slavu je stekao, između ostalog, filmom "Lignja i kit" (The Squid and the Whale), autobiografskim djelom koje govori o porodici u nestajanju ispričanom iz pozicije djeteta.

Irac - zabavan, ali prosto nije veliki film

Novi film Martina Skorsezija (Martin Scorsese) uvijek je događaj. "Irac" (The Irishman) tim prije jer je na male ekrane (riječ je o produkciji "Netfliksa") došao u osvit Skorsezijeve kritike superherojskih filmova, te "Džokera" (Joker), superherojskog filma koji je svoj uspjeh u velikoj mjeri postigao zahvaljujući Skorsezijevoj matrici na kojoj se zasniva i kojom se služi. Samim tim, uzbuđenje oko premijere novog Skorsezijevog filma, novog nakon "Tišine" (Silence) iz 2016. godine, očekivana je stvar. Međutim, sa velikim očekivanjima obično dolaze i razočarenja.

Film sedmice: "Parazit"

Drastično različit od svojih popularnih prethodnika (Snowpiercer, The Host, Okja) u iskazu, a opet jako blizak u ideji koju želi prenijeti - o ljudima kao štetočinama - "Parazit", novi film Bong Džun Hoa (Bong Joon-ho), je suma svega što je ovaj kreativni reditelj do sada želio reći. Ili mi se tako barem čini. U svakom slučaju, "Parazit" je kulminacija njegovog ličnog stava koja ostavlja doživotne ožiljke. I boli.

Film Sedmice: "Perionica"

​"Perionica" (The Laundromat), u ovom slučaju novca, novi je film Stivena Soderberga (Steven Soderbergh), nastao u produkciji striming servisa "Netfliks", koji u formi biografske komedije-drame prati priču Elen Martin (Meryl Streep), domaćice, čije radnje otkrivaju globalnu šemu utaje poreza od strane firme sa sjedištem u Panami koja načelno ne postoji.

Film sedmice: Džoker

Uvijek kada se desi situacija u kojoj je neki film proglašen najboljim filmom godine, a prije nego što je uopšte došao pred publiku, dođe do rapidne podjele između onih koji takvo mišljenje dalje podržavaju i naglašavaju i onih koji se takvom mišljenju strahovito odupiru.

FILM SEDMICE: "Misterija ubistva"

"Misterija ubistva" (Murder Mystery), novi film Kajla Njuačeka (Kyle Newacheck), je posljednji u nizu debakla "Netfliksa", debakl u pogledu kulturne i umjetničke vrijednosti filma ili vrijednosti generalno. U pogledu finansijske dobiti i broja pretplatnika koji su ga pogledali u dva dana od premijernog puštanja na ovaj striming servis, "Misterija ubistva" je, sa preko 30 miliona gledanja, najveći uspjeh koji je "Netfliks" doživio.