Film i serije

FILM SEDMICE: "Misterija ubistva"

FILM SEDMICE: "Misterija ubistva"
Foto: N.N. | FILM SEDMICE: "Misterija ubistva"
Monika Ponjavić

"Misterija ubistva" (Murder Mystery), novi film Kajla Njuačeka (Kyle Newacheck), je posljednji u nizu debakla "Netfliksa", debakl u pogledu kulturne i umjetničke vrijednosti filma ili vrijednosti generalno. U pogledu finansijske dobiti i broja pretplatnika koji su ga pogledali u dva dana od premijernog puštanja na ovaj striming servis, "Misterija ubistva" je, sa preko 30 miliona gledanja, najveći uspjeh koji je "Netfliks" doživio.

Prenoseći ovu cifru na bioskope, a u odnosu na cijenu karte u Sjedinjenim Američkim Državama (9$), "Misterija ubistva" bi tokom prvog vikenda prikazivanja zaradio preko pola milijarde dolara, što je ozbiljan iznos novca, jer predstavlja najveći iznos u istoriji prikazivanja filmova.

Kada po strani stavimo činjenicu da je takav uspjeh postigla parodija na temu Agate Kristi, u kojoj glavne uloge tumače Adam Sendler (Adam Sandler), Dženifer Aniston (Jennifer Aniston) i Luk Evans (Luke Evans), ostaje drugo važno pitanje: zašto je "Netfliksu" odjednom važno da paradira unaokolo, dičeći se brojkama, kada takva politika nikad nije bila u fokusu ovog internet giganta?

Sa prošlogodišnjim hitom "Roma", za koji je Alfonso Kuaron dobio nagradu Akademije, odgovor je i više nego očigledan... Kulturna politika "Netfliksa", koji, u većini slučajeva, barem kada je riječ o originalnoj produkciji, izbacuje skupe filmove lošeg kvaliteta, se konačno okrenula od finansijske ka eksel tabeli kulture i umjetnosti, težeći da svojim brojkama o gledanosti (jer govorimo o striming servisu umjesto o bioskopu) i produkciji (sa preko milijardu dolara dobitka svaki mjesec, što je skoro petnaest milijardi godišnje za nove produkcije) privuče velika imena, autore koji će praviti razliku kao što ju je prošle godine napravio Kuaron, uživajući apsolutnu slobodu u svom kreativnom djelovanju.

Ako je cijena toga katastrofalan film u koji je uloženo mnogo novca i ako je "Misterija ubistva" način za postizanje takvog cilja, onda je žrtva kroz koju svi zajedno moramo proći žrtva vrijedna žrtvovanja.

Ocjena: 2/5

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije