Film i serije

Film sedmice: Fantastična žena

Film sedmice: Fantastična žena
Foto: N.N. | Film sedmice: Fantastična žena

"Fantastična žena" je lijep, društveno angažovan, značajan, ali i na momente prilično predvidiv film

"Fantastična žena" ("A Fantastic Woman"), čileanski kandidat i dobitnik nagrade Akademije ove godine u kategoriji najboljeg stranog filma, je, načelno, ljubavna priča između Marine (Danijela Vega) i Orlanda (Francisko Rejes), transrodne žene i muškarca starijeg trideset godina. Film počinje prikazom jednog posebnog dana u životu ovog neobičnog para, po čijem završetku Orlando nenadano umire, čime se zaplet priče i otvara.

U nedostatku vremena i prostora da prihvati i preboli gubitak voljene osobe, Marina je suočena sa tragovima prošlosti u vidu Orlandove prethodne porodice, žene i djece, koja počinje da je tretira kao glavnog osumnjičenog. U seriji loših i nesrećnih okolnosti Marina postaje žrtva svih ljudi koje na svom putu sreće, što je u najvećoj mjeri nastalo kao rezultat njenog identiteta, koji je od strane društva posmatran kao perverzna nenormalnost. Suočena sa takvim tretmanom, Marina će se tokom ostatka filma boriti za svoje pravo da bude to što jeste, odnosno to ko jeste. Fantastična transrodna žena.

Protkan brojnim scenama fantazije, od kojih bih svakako izdvojila scenu borbe sa vjetrom i svim smećem koje, udarajući je doslovno u lice, pokušava da je izbaci iz ravnoteže i slomi joj duh, kao i scenu u diskoteci u kojoj Marina, oličenje ljepote i trijumfa, izlazi kao apsolutni pobjednik nad društvom i samim životom, "Fantastična žena" je lijep, društveno angažovan, značajan, ali i na momente prilično predvidiv film, što mu je možda i jedina ili bolje rečeno najveća mana. Iako dobar, u izboru pet nominovanih filmova sa kojima se takmičio, i ovaj je, kao i "Oblik vode" (Shape of Water), dobitnik glavne nagrade, napravljen kao film koji će glasno zagovarati ljudska prava, bila ona rasna, društvena, rodna, itd, ali nikad posve jasno i nikad sa jednako hrabrim i glasnim stavom, što je možda i razlog zbog kojeg upravo dobri filmovi ambivalentnog karaktera kući odlaze sa najpopularnijim muškarcem Holivuda.

Ocjena: 4.5/5

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije