Film i serije

Film Sedmice: "Perionica"

Film Sedmice: "Perionica"
Foto: N.N. | Film Sedmice: "Perionica"

​"Perionica" (The Laundromat), u ovom slučaju novca, novi je film Stivena Soderberga (Steven Soderbergh), nastao u produkciji striming servisa "Netfliks", koji u formi biografske komedije-drame prati priču Elen Martin (Meryl Streep), domaćice, čije radnje otkrivaju globalnu šemu utaje poreza od strane firme sa sjedištem u Panami koja načelno ne postoji.

Kao i obično kada je riječ o "Netfliksu", odnosno "Netfliksovoj" produkciji filmova velikih imena, ni ovaj nije prošao bez kontroverzi (The Irishman, Roma, Mudbound itd.). Naime, sedmicama nakog njegovog prikazivanja u bioskopima (limited release), dvojica muškaraca koji su se našli u središtu ovog filma, Jurgen Mosak i Ramon Fonseka, advokati koje igraju Geri Oldman i Antonio Banderas, tužili su "Netfliks" 16. oktobra ove godine, pokušavajući da spriječe njegovo puštanje na sajtu zbog, navodno, lošeg prikaza i narušavanja integriteta. Kako se radi o američkoj produkciji, jasno je da je film zaštićen Ustavom, koji daje pravo na slobodan govor, pa u ovom slučaju i interpretaciju realnih ljudi čije fragmente života tematizuje. Na kraju krajeva, nije riječ o dokumentarnom, nego o igranom filmu. Dva dana kasnije, presudom u korist filma, "Perionica" je postala dostupna na "Netfliksu", gdje je trenutno možete pogledati.

Iako je Soderberg oko sebe okupio zvjezdanu ekipu (Meril Strip, Antonio Banderas, Gari Oldman, Šeron Stoun, Džefri Rajt, Robert Patrik…) i iako je priča koju je odlučio ispričati izuzetno potentna, njegov nefokusiran pristup dramatizaciji ovih događaja ostavio je za sobom jednu nekoherentnu, pa moglo bi se čak reći, i dosadno ispričanu priču. Na ovaj način Soderberg je u neku ruku zloupotrijebio svoju glumačku postavu koja, bez obzira na svoju izvrsnost, prosto nije bila u stanju da izvuče maksimum iz date situacije. Ipak, po običaju, predlažem da se uvjerite sami.

Ocjena: 3/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije