Film i serije

Film sedmice: "Long Day's Journey into Night"

Film sedmice: "Long Day's Journey into Night"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Long Day's Journey into Night"

Još jedan mladi reditelj (prošli put smo pisali o Balagovu) autor je djela koje se nalazi na mojoj godišnjoj listi najboljih filmova iz 2019. godine. U pitanju je je Bi Gang (1989. godište), čije je djelo "Putovanje dugog dana u noć" (Long Day's Journey into Night), nastalo pod snažnim uticajem Dejvida Linča (David Lynch), Vong Kar-Vaija (Wong Kar-Wai) i Afikatponga Virasetakuna (Apichatpong Weerasethakul), više halucinacija, više san, više meditacija, više poezija nego što je film.

Tema, koja bi bila, kao i u slučaju "Divke" (Beanpole), svojstvenija nekom sredovječnom muškarcu bogatog iskustva, bavi se, iznenađujuće, pitanjem izgubljene ljubavi, opsesivne ljubavi, izgubljenog života i žala za prošlošću, a kroz prizmu Bijevog glavnog lika, Hogvua (Huang Jue). Riječ je o lirskom neonoaru koji je zapravo ništa drugo do hronika Hongvuovog (Jue) povratka u rodni grad, iz kojeg je pobjegao prije mnogo godina, i njegova potraga za bivšom ljubavi Van Kiven (Tang Wei), koja ga i dalje proganja i koje jedva da se sjeća. Prateći fragmente njegove memorije, obično vezane za prostor kroz koji se kreće, rezultat prvog dijela filma je jednako fragmentisan i dezorijentisan. Međutim, njegova konstanta je Hongvu, kroz čije oči posmatramo njegov poetični svijet čak i u bioskopu kada na oči stavi 3D naočare, a "Putovanje dugog dana u noć" se, naglo, pretvori iz 2D u 3D film i u tom obliku nastavi da postoji narednih sat vremena. Takva vrsta umjetničke slobode i eksperimenta isplatila se višestruko jer je "Putovanje dugog dana u noć" film koji se ne sreće često, film o slijepoj odanosti, meditacija čiji se odgovori na brojna postavljena pitanja zasnivaju isključivo na našoj vjeri i uvjerenjima. Uz "Medenu zemlju" (Honeyland), ovo je vjerovatno najljepše filmsko ostvarenje koje sam imala priliku gledati prošle godine.

Ipak, "Putovanje dugog dana u noć" nije za svakoga, nije ni za sva raspoloženja i zahtijeva ozbiljnu posvećenost. Zato, gledajte ga samo onda kada ste u stanju dati svu svoju pažnju i samo u onom trenutku u kom se možete potpuno prepustiti njegovim čarima i bizarnostima.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije