Film i serije

I Holivud politički podijeljen

I Holivud politički podijeljen
Foto: Ilustracija | I Holivud politički podijeljen

Holivudska filmska produkcija koja je decenijama bila namijenjena svim slojevima društva, od ove sezone, koja je počela u septembru i traje do februara, kada se dodjeljuje nagrada "Oscar", jasno je politički podijeljena, kao i ukupno američko društvo.

Političke razlike, koje su donijeli predsjednički izbori, nisu mogle da se ne odraze i na filmsku umjetnost, tvrde vodeći američki filmski stručnjaci, koji su bili učesnici okruglog stola dnevnog lista "New York Times".

Filmovi koji su se bavili osjetljivim političkim temama nisu više rijetki izuzeci niti su samo rezultat nezavisnih produkcija, za koje se čuje samo na filmskim festivalima, već su sada osvojili velike studije, koji su se trudili da snimaju manje ili više zabavne filmove namijenjene najprofitabilnijem periodu u godini, a to je od septembra do kraja februara.

Studiji jesu pripremili nekoliko blokbastera, kao što su "Marvelov" film o superheroju Toru i novi nastavak serijala "Ratovi zvijezda".

Međutim, s takvim djelima se zarađuje novac, a kada je riječ o "Oscarima", teme kao što su rasna i nacionalna netrpeljivost su bile uglavnom marginalizovane ili otvoreno osuđivane sve dosad. Sada na filmu ima mjesta i za Kju-kluks-klan, najekstremniju anticrnačku organizaciju. 

Kroz mnoge filmove se provlači poruka o supremaciji bijelaca, što se decenijama izbjegavalo da se ne povrijede osjećanja Afroamerikanaca.

Jedan od liberalnih režisera kao što je Ketrin Bigelou, kojoj je film o hvatanju Bin Ladena donio "Oscara", u svom novom filmu "Detroit" daje kritičku sliku rasizma, ali to je pojedinačna, a ne masovna pojava, što ne zadovoljava ni prave liberale niti zagrižene rasiste.

Liberalna Sofija Kopola je u novom filmu "The Beguiled", na temu američkog rata izmedu Sjevera i Juga, vrlo oprezno izbjegla da se izjasni o položaju crnaca u tom periodu.

S druge strane, jasno opredijeljeni desničari slobodno iznose svoje ultrakonzervativne stavove. Da bi, ipak, ponudili publici priliku da na velikom ekranu vide strahote rata, genocida, nepravednu diskriminaciju žena na poslu liberalno nastrojeni autori snimaju dokumentarne filmove, nudeći priče iz stvarnog života, izbjegavajući komentar i zato danas ima više nego ikada u američkim bioskopima dokumentarnih filmova, gdje se na konkretnim događajima pokazuju negativne pojave savremenog društva.

Takvi filmovi nisu komercijalni, jer oni kojima su namijenjeni bore se za egzistenciju i ne stižu do bioskopa, a mladi, prije svega studenti, takođe su sve brojniji desničari nego liberali, tako da autori moraju da obezbijede sredstva za snimanje preko vladinih ili nevladinih organizacija jer od prodaje ulaznica ne bi mogli da pokriju troškove snimanja i postprodukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije