Književnost

Marko između ljubavne i satirične poezije

Marko između ljubavne i satirične poezije
Marko između ljubavne i satirične poezije

SREBRENICA - Srebrenički pjesnik Marko Milovanović nagrađen je za najljepšu pjesmu na konkursu ljubavne poezije, koji, povodom Dana zaljubljenih - 14. februara, organizuje Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada.

Na istom konkursu prošle godine Milovanović /29/ nagrađen je za najoriginalniju pjesmu.

Osim ovih, on je dobitnik još mnoštva nagrada na pjesničkim konkursima i festivalima u zemljama regiona.

Marko je pisao poeziju još u osnovnoj i srednjoj školi, što se nastavilo u još većem obimu tokom studentskih dana na Palama, gdje je završio Ekonomski fakultet.

Milovanović smatra da ekonomija i poezija imaju isti cilj - a to je zadovoljavanje potreba.

"Ekonomija traži ravnotežu između ponude i potražnje i stvaranje profita za materijalno zadovoljavanje, a u poeziji, kroz njenu neopipljivost i sveobuhvatnost, dobijamo usluge medicine - zadovoljenje duše ili duhovno zadovoljstvo", pojašnjava pjesnik.

Marko piše već dugo i stvorio je bogat pjesnički opus, a nije objavljivao do 2014. godine. Od tada učestvuje na pjesničkim konkursima i festivalima i skoro redovno biva nagrađivan.

Najdraže mu je učešće u finalu najvećeg pjesničkog festivala za mlade na prostoru eks-Jugoslavije - u Vrbasu, kao i u finalu 54. Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu.

Kao finalista pjesničkog festivala u Vrbasu zastupljen je u zajedničkoj zbirci ljubavne poezije "Izlomljeno srce" u izdanju beogradske "Gramatike".

Dobitnik je šest nagrada "Scene svih kreativnih" iz Novog Sada.

Na manifestaciji "Pjesnička riječ na izvoru Pive" u Plužinama osvojio je prvu nagradu "Spasoje Paja Blagojević", što podrazumijeva da će organizatori finansirati štampanje njegove prve knjige poezije, koja će biti predstavljena na ovogodišnjoj manifestaciji.

Zbirka simboličnog naslova "Oči domskih noći" sadrži 60 pjesama, od kojih je većina nastala u paljanskom studentskom domu, dok je pjesnik studirao ekonomiju.

I tako, dok radi na određeno vrijeme kao ekonomista, slobodno vrijeme koristi za pisanje poezije, a u posljednjem periodu su to sve više satirične teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije