Književnost

Svetosavska nedjelja u Zvorniku

Svetosavska nedjelja u Zvorniku
Foto: Srna | Svetosavska nedjelja u Zvorniku

U Domu omladine u Zvorniku večeras je počela Svetosavska nedjelja, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

Svetosavski nedjelju otvorio je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, ističući da ova duhovna manifestacija čuva kulturu, vjeru, običaje, istoriju i tradiciju srpskog naroda.

Ivanović je rekao da je program Svetosavske nedjelje sadržajno bogat raznim događajima i da će posjetioci u ovih osam dana moći da vide koncerte izvorne muzike, izložbe, izbor sportiste godine, pozorišne predstave i druge sadržaje koji će biti prikazani u okviru ove manifestacije.

On je dodao da će publika moći da vidi i domaće umjetnike koji će, u okviru ove manifestacije, imati šta da ponude svom gradu.

"Ovu manifestaciju treba njegovati, razvijati, obogaćivati i čuvati uz zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta i drugim subjektima koji daju doprinos na očuvanju tradicije i njegovanje svetosavskih vrijednosti", rekao je Ivanović.

Predsjednik Prosvjete Rade Perić rekao je da u Zvorniku 32 put obilježavaju Svetosavsku nedjelju, istakavši da je Sveti Sava jedan od najomiljenijih srpskih svetaca i da upravo zahvaljujući njemu srpski narod čuva svoju kulturu, identitet, školstvo.

Na otvaranju Svetosavske nedjelje nastupili su učenici i profesori Tehničkog školskog centra Zvornik i Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina", a otvorena je i izložba "Šah cara Dušana" vajara Darka Јuroševića iz Milića.

Koncert duhovne muzike Prvog zvorničkog pjevačkog društva Izvornik biće održan sutra, a svetosavski koncert Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava" u srijedu, 24. januara.

Svetosavsko predavanje profesora doktora Rastka Јovića, redovnog profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu biće održano u četvrtak, 25. januara, a Svetosavska akademija na u petak, 26. januara.

Školska slava Sveti Sava biće obilježena na sam praznik, 27. januara, u svim osnovnim i srednjim školama.

Predviđeno je da u ponedjeljak, 29. januara bude održan izbor sportiste grada Zvornika.

Tokom Svetosavske nedjelje publika će moći da odgledaju pozorišne predstave i filmske projekcije.

Svetosavske svečanosti u Zvorniku održavaju se u organizaciji Prosvjeta, Gradske uprave i Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije