Književnost

Vasić: Čuvati maternji jezik, poštovati tuđi

Vasić: Čuvati maternji jezik, poštovati tuđi
Foto: N.N. | Vasić: Čuvati maternji jezik, poštovati tuđi

KOTOR VAROŠ - Direktor Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić rekla je danas da je dužnost naroda da čuva maternji jezik, a tuđi da poštuje jer ako izgubi svoj jezik i nema svoje knjige ne može se nazvati narodom.

"Upravo to nam prijeti zbog sve većeg korištenja i usvajanja stranih riječi u svakodnevnoj komunikaciji. To je najvidljivije kod mladih, koji sve više koriste riječi iz engleskog jezika", naglasila je Vasićeva i istakla da se društvo mora posvetiti ovom problemu.

Najveću odgovornost, smatra ona, snosi obrazovni sistem, koji ovome treba da pristupi sa velikom posvećenošću.

"Najbitnije je da svi što prije shvatimo da nam je dužnost da čuvamo maternji jezik, a tuđi da poštujemo", poručila je direktor Narodne biblioteke koja je povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, organizovala radionicu za učenike osnovnih škola "Petar Petrović NJegoš" iz Maslovara i "Petar Kočić" iz Šipraga.

Vasićeva je naglasila da ova ustanova bar dva puta godišnje organizuje radionice.

Bibliotekar pedagog iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Jelena Jokić održala je predavanje o temi očuvanja srpskog jezika i ćirilice, kao osnovnog kulturnog identiteta srpskog naroda.

Ona je istakla da je radionica osmišljena tako da djeca na kreativan način uče o srpskom jeziku.

"Djeca su kroz igru dopunila svoje znanje o pravopisu i vrstama riječi, kao i pravilnom izražavanju u srpskom jeziku. I pored sve većeg interesovanja za strane jezike, naš maternji jezik, ipak, opstaje, jer čemu znanje stranog jezika, ako svoj ne poznajemo", rekla je Jokićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije