Književnost

Zatvoren Sajam knjiga u Beogradu

Zatvoren Sajam knjiga u Beogradu
Zatvoren Sajam knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Jubilarni 60. međunarodni beogradski sajam knjiga danas je zvanično završen primopredajom Otvorene knjige koju je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin predao predstavniku Irana koji će 2016. biti počasni gost sajma.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević zahvalio je Rusiji, zemlji počasnom gostu ovogodišnjeg sajma, na učešću i izrazio zadovoljstvo što je Iran prihvatio da bude počasni gost, jer je riječ o velikoj zemlji i narodu čija kultura seže u daleku prošlost antike.

Čepurin je uvjeren da će dobra saradnja u oblasti kulture Srbije i Rusije nakon sajma knjiga biti unaprijeđena. On je najavio da već 19. novembra u Muzej istorije Jugoslavije stiže izložba ruske avangarde organizovana povodom 100 godina Maljevičevog "Crnog kvadrata".

Otpravnik poslova Ambasade Irana Naser Ehsani Farid rekao je da je kultura najveće dostignuće jednog naroda, a knjiga najadekvatniji proizvod za prezentaciju i prenošenje kulture.

On je najavio da će Iran, kao počasni gost sajma, osim izlaganja knjiga, organizovati izložbe spomenika kulture Irana, projekcije filmova i nastupe folklornih grupa.

Predsjednik Upravnog odbora sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da je Sajam postigao cilj koji mu je bio zadat i naveo da je posjetiocima bilo ponuđeno 450 programa, uključujući tribine, izložbe, prezentacije u sajamskim salama i na štandovima izlagača.

On je naveo da su na sajmu bila 483 direktna izlagača, od kojih je 401 bio domaći, a ostalo izlagači iz inostranstva.

"Pošto još nije zaključena računica o broju posetilaca, procena je da je Sajam posetilo 180.000 ljudi, što je za 20.000 više nego lani, a bilo je i 1.000 akreditovanih novinara", rekao je Avramović.

Na ceremoniji primopredaje Otvorene knjige minutom ćutanja odata je pošta ruskim državljanima poginulim juče u avionskoj nesreći u Egiptu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije