Pozornica

Svetosavski bal u Beču

Svetosavski bal u Beču
Foto: OSSI Beč | Svetosavski bal u Beču
Tanjug

U bečkom hotelu „Parkhotel Šenbrun“ održan je 21.Svetosavski bal u organizaciji Srpskog centra i Zajednice srpskih klubova u Beču.

Za sinoćnjim balom vladalo je veliko intersovanje i gotovo u potpunosti je bio rasprodat, a, kao i uvijek bilo je gostiju ne samo iz Beča, već i drugih dijelova Austrije, ali i susjednih zemalja.

Srpski centar je povodom ovog bala objavio monografiju „20.godina Svetosavskog bala u Beču“, koji je svojevrsna retrospektiva bečkih balova u novije doba.

Ove godine kroz balski program vodio je glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

U balskom programu učestvovala je plesna škola „Imerfol“, koja već godinama otvara Svetosavski bal, kao i KUD „Branko Radičević“ iz Beča sa gradskim igrama.

Tokom večeri prisutne su zabavljali Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar, i Dubravka Miletić.

Raznovrsan umjetnički program obogatio je Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević.

Po prvi put je ansambl Ministarstva odbrane učestvovao na ovom balu u Beču, a kako je najavio organizator, predsjednik Srpskog centra Milorad Mateović, planirano je da se saradnja nastavi i iduće godine.

Premijerno na ovom balu je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus nosio orden RS, koji mu je nedavno uručio predsjednik Srpske Milorad Dodik, a koji je izazvao pravu buru u Austriji.

"Na balovima nosim ordenje koje sam dobio. Obično nosim onaj koji mi se sviđa, a sada sam izabranio novi orden koji sam dobio od predsjednika Dodika. Ne razumijem što se oko tog ordena i moje posjete RS digla tolika bura u Austriji. Mi negujemo odnose sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali uvijek kada odemo na srpsku teritoriju neki nas napadaju. Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern dožvolio je da ga savjetuju veliki Bošnjaci. Pitam se gdje je tu neutralnost“, naglasio je Gudenus.

Nakon izvođenja Svetosavske himne i tradicionalnog poziva „Neka bude bal”, uz prve taktove valcera na podijumu su se našli i prvi plesni parovi.

Balska tombola imala je humanitarni karakter i dio sredstava će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije "Budi human" za malog Ognjena Jovanovića.

"Srpski centar" iz Beča je , prije 21 godina, ponovo oživio tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal.  pa je tako nastao "Srpski kvadril", koji je prvi put i izveden na prvom balu.

Prvi put "Srpski kadril" izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar "oživeo" Srpski bal, više nije javno izvođen.

Na Svetosavskom balu, kao i svake godine bili su prisutni predstavnici diplomatskog kora, austrijskog političkog, kulturnog i javnog života, kao i gosti iz Srbije, među kojima je bio i načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković.

Balska sezona u Beču, koja je nakon nove godine dobila na zamahu, a u čijem kalendaru je uvršten i Svetosavski bal, napuniće značajno budžet glavnog grada Austrije, ali i austrijske države.

Prema procjeni Privredne komore Beča očekuje se da će balovi donijeti prihode od 139 miliona evra. To bi, prema riječima Markusa Grislera, predsjednika ogranka za turizam, bila rekordna svota. Prognozira se da će svaki gost po balu potrošiti 275 evra, za pet evra više od prošle sezone.Ukupan prihod od balova biće ove sezone za osam miliona veći od onog prošle godine.  Takođe se očekuje da će organizatori bala moći da se raduju rekordnoj posjeti jer se prognozira da će balove posjetiti 505.000 osoba.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije