Vizuelna umjetnost

Muzej RS obilježava 87 godina postojanja

Muzej RS obilježava 87 godina postojanja
Foto: Ilustracija | Muzej RS obilježava 87 godina postojanja
Nevena Vržina

BANJALUKA - Iako možda na listama najpoznatijih ili najposjećenijih muzeja svijeta nećete naći Muzej Republike Srpske (Muzej RS), ova muzejska institucija sa sjedištem u Banjaluci je krovna institucija kulture RS, a veliki broj etnografskih predmeta neprocjenjive istorijske, nacionalne i kulturne vrijednosti dovoljno govori o njegovom značaju.

Kada je davne 1930. godine, po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, Svetislav - Tisa Milosavljević osnovao pod tadašnjim nazivom Muzej Vrbaske banovine vjerovatno je i želio da on traje još mnogo godina i da na najbolji način reprezentuje istoriju ovih prostora. Upravo danas taj muzej, s nazivom Muzej RS, obilježava 87 godina postojanja.

Miladin Savić, direktor Muzeja RS, podsjećajući na same početke rada ove institucije napomenuo je da je prvi upravnik bio Spiridon - Špiro Bocarić, akademski slikar iz Budve, koji je već u prvoj deceniji rada sakupio veliki broj etnografskih predmeta neprocjenjive vrijednosti.

"Do 1982. godine Muzej RS je nekoliko puta mijenjao naziv i prostor, a potom je smješten u dijelu objekta Doma radničke solidarnosti. Deset godina kasnije dotadašnji Muzej Bosanske Krajine preimenovan je u Muzej RS, te proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara", kazao je Savić.

Napomenuo je da se danas, u prostoru stalne postavke Muzeja RS na 1.700 metara kvadratnih, nalaze predmeti, eksponati koji svjedoče o našoj civilizaciji od praistorije do završetka Drugog svjetskog rata.

"Muzej danas nudi bogat sadržaj: Odsjek za praistoriju ima zbirku od 8.500 artefakata iz paleolita, u antičkoj zbirci dominira nakit iz prvog i četvrtog vijeka naše ere, rani srednji vijek ilustruju eksponati koji govore o grobnim cjelinama slovenskih nekropola, srednjovjekovna numizmatička zbirka velike je vrijednosti, a najbogatija je istorijska zbirka turskog perioda koja obiluje oružjem i opremom ratnika te portretima bh. ustanika koje je kao slikar radio upravo Špiro Bocarić, prvi upravnik Muzeja Vrbaske banovine", pojasnio je sadašnji upravnik Muzeja RS.

Posebno su ponosni na Etnološko odjeljenje Muzeja RS, koje je najbogatija zbirka sa skoro 3.500 eksponata, u Prirodnjačkom odjeljenju Muzej RS ima deset zbirki - od minerala, preko fosila, herbarijuma, Jadranskog mora, mekušaca, insekata.

Decenijama Muzej čuva predmete stare hiljadama godina i u depou Muzeja, a unazad desetak godina menadžment Muzeja RS je ustanovio strategiju pozicioniranja Muzeja visoko na kulturnoj sceni RS, kako bi ogromno blago izašlo iz depoa i iskazalo svoj značaj za civilizaciju kojoj svjedoči.

Program obilježavanja

Dan Muzeja RS biće obilježen danas izložbom "Antička zbirka Muzeja RS II", koja će biti otvorena u 18 časova, a nakon otvaranja u 19 časova počinje Revija arheološkog filma, koja će trajati do nedjelje (1. oktobra).      

Revija arheološkog filma će, kao i svake godine, interesantnim naslovima ruskih, srpskih, italijanskih, španskih i drugih filmova privući najrazličitiju publiku u Muzej RS.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije