Zanimljivosti

Robot će patrolirati aerodromom na Aljasci da bi plašio divlje životinje

Robot će patrolirati aerodromom na Aljasci da bi plašio divlje životinje
Foto: Tanjug | Robot će patrolirati aerodromom na Aljasci da bi plašio divlje životinje

DŽUNO - Robot veličine psa patroliraće aerodromom Ferbanks na Aljasci kako bi spriječio ptice i divlje životinje da dođu u dodir sa avionima, saopštilo je odjeljenje za saobraćaj Aljaske.

U saopštenju se navodi da će robot patrolirati na aerodromu da bi se poboljšala bezbjednost, objavio je Skaj njuz. Robot po imenu Aurora može da se penje po stijenama, da ide uz stepenice i da pravi plesne pokrete dok trepere zelena svjetla, plašeći tako divlje životinje.

Planira se da robot Aurora svakog sata patrolira otvorenim prostorom u blizini piste, u pokušaju da spriječi ptice i divlje životinje da dođu u dodir sa avionima. Ideja o korišćenju robota došla je nakon što su zvaničnici odbacili plan da se koriste dronovi koji prskaju repelent.

Tokom perioda testiranja na Ferbanksu vidjeće se koliko će robot biti efikasan u zastrašivanju većih životinja i kako će losovi i medvjedi reagovati na robota. U blizini aerodroma širom Aljaske prošle godine je bilo 92 napada životinja, uključujući 10 na Ferbanksu, a većina napada nije dovela do oštećenja aviona, pokazuju podaci američke Federalne uprave za avijaciju, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije