Zanimljivost dana

Bespilotne letjelice sadiće drveće

Projekat treba da suzbije odumiranje jasena zbog opasne gljivične infekcije.

Zašto 50 odsto krompira završi u smeću

Pojedina istraživanja pokazuju da krivaca za ovu ružnu pojavu ima u svakom dijelu starog kontinenta, ali novija studija Evropske komisije prste upire prije svega u - Britance.

Otkriven fosil ajkule star 150 miliona godina

Međunarodni tim paleontologa, predvođen Sebastianom Stumpfom sa Univerziteta u Beču (Uni Wien) u novoj studiji opisuje dobro očuvan skelet izumrle praiskonske ajkule (lat. Asteracanthus). Ovaj izuzetno rijedak fosil dolazi iz Solnhofena u Bavarskoj i nastao je prije 150 miliona godina u tropsko-suptropskom krajoliku lagune, za vrijeme epohe geološkog perioda Kasna jura.

Golub prešao 13.000 km od SAD do Australije, sada hoće da ga uspavaju

Trkački golub koji je prešao 13.000 kilometara preko Tihog okeana od SAD do Australije sada iščekuje odluku da li će biti uspavan jer predstavlja karantinski rizik.

Pogledajte šta prevozi ovaj kamion

Kamioni najčešće prevoze stvari manje od sebe. Ponekad, međutim, prevoze mnogo veće predmete, što je uvijek zanimljiv i fascinantan prizor.

Kupio čarape s uzorkom mačjih šapa, reakcija mačke postala hit

Kada je na svom Twitter profilu Huda objavila fotografiju koja je prikazivala reakciju porodične mačke kada je ugledala čarape koje je kupio Hudin otac, objava je u kratkom roku postala hit, a nije teško vidjeti zašto.

Šta feng šui kaže o tome kako treba da izgledaju ženske tašne?

Sreća i bogatstvo, privlačenje izobilja, česta su tema u feng šui veštini.

Crnogorci se takmiče ko će duže izdržati u samoizolaciji

PODGORICA - Kako se lijenost vjekovima povezuje s Crnogorcima, etno selo Montenegro blizu Nikšića godinama je organiziralo natjecanje u ležanju. Pošto im je ove godine koronavirus poremetio planove odlučili su epidemiološki savjesno organizirati natjecanje u samoizolaciji.

Kako je robot pas naučio da se odbrani od udaraca ljudi?

Otkako je kompanija Boston Dynamics, prije nekoliko godina, predstavila koncept četvornožnog robota psa, svijet se zabavljao gledajući kako ih inženjeri guraju i šutiraju na testovima, a pred Novu godinu i kako savršeno igraju tvist.

Napravili sobu za grljenje ljudi zaraženih koronom

U jednom dijelu Italije napravljena je "soba za zagrljaje" i namijenjena je za sve one koji su zaraženi korona virusom, a nedostaju im zagrljaji najbližih.

U okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom svjeta ove godine zbog pandemije virusa Covid-19, što ostavlja teške posljedice na morske životinje i biljke.

Kineska vaza prodata za 1,3 miliona dolara

Jedna irska porodica u svojoj velikoj kolekciji predmeta posjedovala je kinesku vazu, kupljenu od neimenovanog prodavca tokom rasprodaje 1938. godine. Nakon što su odlučili da je stave na aukciju s početnom cijenom od 612 dolara, vaza je dostigla cifru od 1,3 miliona dolara.

Jedini poznati mužjak ugrožene kornjače dobio ženku

Šanse za opstanak najugroženije vrste kornjača "Rafetus swinhoei" uvećale su se, nakon što je u Vijetnamu pronađena ženka koja će moći da se pridruži jedinom mužjaku poznatom na planeti.

Kinezi napravili nosač aviona od snijega

Kineska televizija pokazala je reportažu o nosaču aviona, izrađenom od snijega u Harbinu.

Koji narod najviše radi, koji voli šoping, a ko se najviše izležava?

Svjetski ekonomski forum analizirao je navike u 23 zemlje svijeta, ocjenjujući koliko se efektivno vremena troši na plaćeni posao, potom spavanje, neplaćeni rad, odnosno volontiranje, kućne poslove...