Zanimljivost dana

Arheolozi pronašli 2000 godina staru ruku s misterioznim simbolima

​U sjevernom dijelu Španije istraživači su naišli na izuzetno intrigantno otkriće: bronzanu ruku koja datira iz prije otprilike 2.000 godina, sve do perioda željeza, s četiri linije čudnih simbola urezanih preko njene površine.

Lunarna sonda poslala slike Zemlje iz svemira koje oduzimaju dah (FOTO)

​Robotsko svemirsko plovilo Odisej kompanije "Intuitive Machines" snimilo je nekoliko selfija s Zemljom u pozadini, nedugo nakon svog lansiranja 15. februara, a sada ih svi možemo pogledati.

Izvadili 70 kovanica iz stomaka aligatora (FOTO)

​Zoološki vrt u Nebraski priopćio je da je njihov 36-godišnji aligator po imenu Thibodaux podvrgnut operaciji uklanjanja sitniša u vrijednosti od sedam dolara iz želudca.

Rodno mjesto grčke zastave

Na ovom ostrvu se prvi put zavijorio plavo-bijeli barjak poslije oslobođenja od Turaka, a danas sve u gradu podsjeća na kadrove ovdje snimljenog filma "Mama mia".

Otkrivene strukture stare 1800 godina: Poveznica s biblijskim Armagedonom

​Ovaj logor star 1.800 godina bio je dom više od 5.000 vojnika iz Šeste željeznooklopne legije, a smjestio se u podnožju Tel Megida u sjevernom Izraelu. U Knjizi Otkrivenja, Tel Megido se spominje kao mjesto na kojem će se kraljevi svijeta okupiti za posljednju bitku, prije nego što Bog "izlije svoj gnjev."

Znate li zašto se uz kafu poslužuje čaša vode?

Danas se u kafićima i restoranima u mnogim evropskim gradovima, uz šoljicu kafe služi i čaša hladne vode.

Drevni virusi su zaslužni za naše današnje živote

Drevni virusi koji su zarazili kičmenjake prije stotinu miliona godina odigrali su ključnu ulogu u evoluciji naših naprednih mozgova i velikih tijela, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Cell" u četvrtak. Istraživanje je proučavalo porijeklo mijelina, izolacionog sloja masnog tkiva koji se formira oko živaca i omogućuje brže putovanje električnih impulsa.

U ovom gradu se pije najviše alkohola

Iako su mnogi očekivali da je Dablin grad u kojem se najviše pije alkohol, najnovije istraživanje ne pokazuje tako. Naime, Prag je ponio ovu laskavu titulu, a odmah iza njega su se našli glavni grad Irske, pa Berlin.

Zašto mačke vladaju u Istanbulu?

Istanbul je poznat po drevnoj istoriji, fenomenalnoj arhitekturi i hrani, ali mnogi putnici će se složiti da je jedan od najupečatljivijih aspekata ovog ogromnog grada u Turskoj, susret sa uličnim mačkama.

Poznato gdje stanuje najstariji vombat na planeti

​Vombat koji živi u japanskom zoološkom vrtu proglašen je najstarijim članom svoje vrste koji je zabilježen starosti od najmanje 34 godine.

Selo u kojem svi imaju demenciju

PARIZ - Lande Alchajmer na jugozapadu Francuske selo je koje se razlikuje od drugih - svi njegovi stanovnici imaju demenciju.

Istraživanje o kilometraži: Volvo ipak pređe najviše

Kilometraža je jedan od najboljih načina da se utvrdi koliko je istrošeno vozilo pa je pritom i ključna stvar pri kupovini automobila ali takođe i oblast manipulacije za neiskrene prodavce.

Sastavljen najveći zmaj od balona na svijetu (VIDEO)

​Skulptura zmaja napravljena od približno 38.000 balona u trgovačkom centru u Hong Kongu nagrađena je Ginisovom knjigom rekorda.

Alma iz BiH uči Slovence kako da kuvaju

U životu nije samo kuhar, organizator, gastronomski sudac, ona uživa u glavnoj ulozi supruge i majke! Kuhanje joj je od malena bilo strast i znala je da će joj ono na neki način odrediti život. Svestrana je pa se bavi i humanitarnim radom, čak i politikom u kojoj je također uspješna. Kuhanje joj je od malena bilo strast.

Najluđa proslava gola: Zatresao mrežu pa izveo mađioničarski trik (VIDEO)

Fudbaleri Katara odbranili su titulu na Azijskom kupu pošto su u finalu u Dohi pobijedila Jordan 3:1.