Zanimljivost dana

Genetski modifikovane bakterije naučile igrati križić-kružić

Ljudi su prvi put u istoriji poznatu dječju igru križić-kružić zaigrali s bakterijama. Ali to nisu bili obični mikroorganizmi, nego genetski modifikovana E. coli koja je ustrojena da reaguje kao jednostavna neuronska mreža, odnosno oblik umjetne inteligencije.

NASA rover našao "vrata" na Marsu

NASA rover "Kjuriositi" snimio je veoma zanimljiv prizor na Marsu prošle nedjelje - pravilnu pravougaonu pukotinu u stijenama, koja neodoljivo podsjeća na vrata ili ulaz koji vodi u podzemlje.

Ostrvo na kojem auto smiju imati samo oni koji će ga dijeliti s drugima

La Digue je vjerovatno jedan od najpoznatijih od 115 ostrva na Sejšelima. Svake godine privlači hiljade turista koji dolaze na Anse Source d'Argent kako bi se divili gotovo nestvarnim kamenim gromadama, pijesku i plavetnilu zbog čega se ta plaža nerijetko nalazi na ljestvicama najljepših na svijetu. Ostrvo privlači i zaljubljenike u ptice koji se dolaze diviti endemskoj vrsti Terpsiphone paradisi.

Utočište i hotel za insekte smješten pored Graca

GRAC - Hotel za insekte, koji se nalazi u rekreativnom ribnjaku u opštini Lanah, kod Graca, može se kupiti na internetu već od 10 evra.

7 stvari koje niste znali o najdužoj cesti na svijetu

Mihael Štraser drži titulu biciklista koji ju je najbrže prešao na dva kotača. Za to mu je bilo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Rekord je oboren u oktobru 2018. godine...

Tuže sina sudu jer unuka još nisu dobili

Jedan indijski par tuži svog sina sudu zahtjevajući da on i njegova žena ili rode unuče u roku od godinu dana ili da im sin plati odštetu od skoro 650.000 dolara.

Balkanac pekao jagnje, Švajcarac mu prijetio pijukom i gasio vatru vičući "Jugosloven"

Jedan video, koji je navodno nastao negdje u Švajcarskoj, ovih je dana je postao pravi hit na društvenim mrežama.

Zanimljivosti koje možda niste znali o Torinu

Ovogodišnja Evrovizija se održava u italijanskom gradu Torino. Ovaj pomalo potcjenjeni grad ima mnogo toga da ponudi.

Morski lav "ukrao" gostu ležaljku

​Morski lav je iz mora došetao do "svoje" ležaljke na plaži.

Zašto avioni lete na visini od 10.000 metara

​Jedan od glavnih razloga zbog kojeg avionic lete visoko je da je vazduh rjeđi što je visina veća, tako da avioni mogu lakše da lete, a samim tim se kreću brže i trošeći manje goriva štede novac.

Misteriozno "Sandy Island" ostrvo koje se pojavljuje i nestaje na Google mapama

Misteriozno "antomsko ostrvo" Sandy Island u južnom Pacifiku zbunilo je mnoge stručnjake, jer ono se pojavljuje i nestaje na Google mapama. Čudan pojas zemlje, poznat kao Sandy Island, bio je enigma već dugi niz godina nakon što je bio uključen na mnoge mape, uključujući Google mapu, najmanje jednu deceniju.

Evo kako je Čkalja dobio nadimak

Sinonim za smijeh je upravo nadimak Čkalja! Decenijama je zasmijavao gledaoce kako svojim pokretima i grimasama, tako i mnogobrojnim šalama na svoj račun.

Na aukciji najveći bijeli dijamant pronađen do sada

Do sada najveći pronađeni bijeli dijamant biće ponuđen iduće nedjelje na prodaju u Švajcarskoj, u sklopu ponude aukcijske kuće Kristi, prenosi Rojters.

Misteriozna kutija iz Jugoslavije pronađena u zidu kuće u Torontu

​Komšije Nensi Traskot iz Toronta otkrile su zelenu kutiju u ventilacionom otvoru dok su se spremali da prodaju svoj dom, i poklonile joj, misleći da bi mogao da je interesuje njen sadržaj.

Kupio skladište za 500 dolara, unutra pronašao 7,5 miliona dolara

Jedan neimenovani srećni lovac na skladišne prostore na aukciji koji je kupio skladište za 500 dolara pronašao je sef u kome se nalazilo 7,5 miliona dolara (oko 7.124.625 evra).