Muzika

Davor Ebner: Brat me uveo u svijet muzike

Davor Ebner: Brat me uveo u svijet muzike
Davor Ebner: Brat me uveo u svijet muzike

"Regina" se raspala silom prilika. Nije to bio klasičan raspad, tipa posvađali smo se zbog para ili zbog žena, ili zbog neke treće stvari. Jednostavno, rat je doveo do toga da svako ode na drugu stranu. Poslije rata, kad smo stabilizirali naše živote, znači kad je sve sjelo, nekako smo sjeli i potpisali naš mini-dejton, kaže Davor Ebner, frontmen grupe "Regina".

Ebner se muzikom ozbiljno počeo baviti 1988. godine kada je postao član sarajevske grupe "Konvoj". Nakon dvije godine provedene u "Konvoju", pridružio se novoformiranoj grupi "Regina".

Grupa je već na početku stekla veliki broj obožavatelja, ali je njena zvjezdana karijera, ovjenčana albumima "Regina" i "Ljubav nije za nas", prekinuta ratom u BiH.

Davor Ebner je poslije rata nastavio muzičku karijeru u sarajevskim grupama "Punkt" i "Gruntibugli", ali ipak u sjenci uspjeha stare "Regine". Njena stara postava, koju pored Davora, čine Aleksandar - Aco Čović, Bojan Milićević i Denis Čabrić, ponovo se okupila 2004. godine. Ova uigrana četvorka zadnjih pola godine radi na promociji novog albuma "Vrijeme je", na kome se našla i njihova evrovizijska pjesma "Bistra voda".

Davor u ispovijesti za "Nezavisne" govori o prvim probama sa "Reginom" na Marindvoru u Sarajevu, pa sve do dueta sa sa islandskom pjevačicom Johanom, koji planiraju snimiti u januaru 2010. godine u Beogradu.

NN: Kažu da ste od malih nogu bili naklonjeni muzici. Skupljali ste muzičke ploče?

EBNER: Pa, jesam. Ja imam brata koji je stariji 10 godina od mene i slikar je po zanimanju. Kad je slikao, slušao je muziku, tako da se u mojoj kući uvijek slušala muzika. Ima preko 400-500 raznih ploča, tako da sam ja preko njega praktično ušao u svijet muzike. Vjerovatno, da njega nije bilo ja ne bi nikad u životu zapjevao. I prva inicijacija je zapravo bila na koncertu 'Bijelog dugmeta' 1985. gdine sa Tifom. To je bio moj prvi koncert u životu kad je meni nešto kliknulo u glavi.

NN: Prve korake ste napravili u grupi "Konvoj" 1988. godine.

EBNER: Krajem 1988. godine sam došao u 'Konvoj', a 1989. godine smo osvojili nagradu 'Nove nade - nove snage'. To je bio jedan festival u Sarajevu koji se dešavao u Domu mladih. Onda me krajem 1989. godine zvao Aco, pa sam prešao u grupu 'Regina' koja se tada zvala 'Ciganski tango'. 'Regini' sam ja dao ime.

NN: Aleksandar Čović Vas je dugo nagovarao dok niste prešli u "Reginu"?

EBNER: Otprilike šest mjeseci su trajali ti pregovori. On je poznat kao jedan uporan čovjek i uspio je u toj namjeri.

NN: Jeste li se ikada pokajali zbog te odluke?

EBNER: Nisam, zato što smatram da jedino Aco i ja možemo funkcionirati kao jedan ozbiljan tim. Mislim da ni sa jednim bendom ne bih mogao uspjeti napraviti ovo što sam sad napravio.

NN: U kakvom sjećanju su Vam prve probe sa "Reginom" na Marindvoru?

EBNER: Sjećam se našeg podruma na Marindvoru u Albanskoj ulici. To je jedna jako mala prostorija bila, i nekih pojačala što smo mi nakupili, ko zna odakle, zato što je tad bilo poprilično teško doći do dobre opreme. To je vrijeme kada su se koristila pojačala domaće proizvodnje, recimo 'Čajavec'. Zvuk je bio katastrofalan, ali mislim da to za sarajevsku scenu generalno nije značilo nešto katastrofalno zato što smo se mi, za razliku od Beograda i Zagreba, uvijek izvlačili na pjesme, imali smo bolje pjesme.

NN: Poslije dva veoma uspješna albuma, "Regina" i "Ljubav nije za nas", grupa se raspala. Zašto?

EBNER: Raspala se silom prilika. Nije to bio klasičan raspad, tipa posvađali smo se zbog para ili zbog žena, ili zbog neke treće stvari. Nego jednostavno, rat je doveo do toga da svako ode na drugu stranu. Tako smo Denis i ja bili u Njemačkoj, dok su oni u Beogradu nastavili sa karijerama. Denis i ja smo radili opet neke desete poslove, šta čovjek može raditi kao gastarbajter u Njemačkoj. Ali eto, poslije rata, kad smo stabilizirali naše živote, znači kad je sve sjelo, nekako smo sjeli i potpisali naš mini-dejton.

NN: Bez obzira na taj prekid sa "Reginom", Vi niste prekinuli muzičku karijeru?

EBNER: Sve su to bili neki pokušaji. Ja sam nešto pokušavao sa grupom 'Punkt', pa svoj samostalni 'Gruntibugli' koji je praktično 2005. godine izašao, ali se ja nisam puno obazirao zato što me Aco već zvao nazad u bend. Znači, nisam gurao to do kraja.

NN: Kako funkcioniše grupa otkako se ponovo okupila stara postava?

EBNER: Super, najljepše. To je kao kada se vratiš prvoj ljubavi, ili kad ne odeš 20 godina na more pa odeš, skočiš u vodu i shvatiš da znaš plivati. Znači, nisi zaboravio ništa.

NN: Koncerte uvijek započinjete sa pjesmom "Uz maršala Tita, junačkoga sina"?

EBNER: Mi imamo tu jednu revolucionarnu koračnicu koja nam kreće na početku koncerta, a onda se nastavljamo na pjesmu 'Vrijeme je'. Tako da mi imamo poprilično jasan repertoar koji rijetko kad mijenjamo, osim u pojedinim situacijama kad, recimo, uzmemo akustične gitare i odsviramo pokoju sevdalinku. To nam je onako posebno drago da nekad odsviramo. Recimo, 'Žute dunje' volimo da sviramo.

NN: Bavili ste se i stonim tenisom?

EBNER: Jesam, ali to je bilo kada sam bio klinac. U sarajevskoj 'Bosni' sam jedno vrijeme trenirao, ali mi je bilo daleko od kuće, tako da sam odustao.

NN: Gdje planirate nastupiti za Novu godinu?

EBNER: Imamo nekih opcija, ali, eto, na nama je da izaberemo. Postoji više gradova, pa ćemo vidjeti, uglavnom razmatramo nastupe na trgovima.

NN: Kada ćete snimiti duet sa islandskom pjevačicom Johanom, koja je osvojila drugo mjesto na "Eurosongu 2009"?

EBNER: Evo, čekamo da nam se termini poklope, pa nešto odugovlačimo. Pjesma je gotova, prevedena, super zvuči. Kako sad stvari stoje, to bi trebalo da bude u januaru 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije