Banja Luka

Auta odnose obijest i manjak parkinga

Auta odnose obijest i manjak parkinga
Auta odnose obijest i manjak parkinga

BANJALUKA - Prošlogodišnji rekorder po broju vozila koje je odnio "pauk" je Ulica Jovana Dučića, koja je imala 259 intervencija.

Za njom mnogo ne zaostaje ni vicešampion, Ulica Sime Matavulja, gdje je u 2014. godini ova služba intervenisala 177 puta. "Pauk" je prošle godine intervenisao ukupno 1.825 puta, a vozači kao glavni problem navode manjak parking prostora u gradu, ali i saobraćajnu nekulturu, sa čim se slažu i nadležni.

"Svakodnevno se vozim Ulicom Jovana Dučića i u čitavoj ulici skoro da i nema parking mjesta. S druge strane, ima i dosta nekulturnih vozača koji zaprečuju trotoar, pa i prilaz za invalide, i takve slučajeve treba najoštrije kažnjavati", govori Zoran Popović.

Ova ulica hronično "pati" od manjka parking mjesta, a slična situacija je i sa ulicama Zdrave Korde, odakle je prošle godine premješteno 55 automobila, kao i Sime Matavulja. Uz to, u njima se nalazi veliki broj institucija, među kojima je Fond zdravstvenog i Fond penzionog osiguranja RS, Zavod za transfuzijsku medicinu RS, Hitna pomoć i Dom zdravlja sa Službom hitne pomoći. S obzirom na to da su u, takoreći, strogom centru grada, saobraćajne gužve, ali i činjenica da je u blizini mnogo stambenih objekata dodatno pojačavaju ovaj problem.

"Prije dva mjeseca sam išao da se prijavim na biro rada i, kako nije bilo mjesta na ni jednom parkingu u blizini, parkirao sam na trotoaru u nadi da za kratko vrijeme neće biti nikakvih problema. Nažalost, kada sam se vratio auta nije bilo, tako da me skupo koštalo tih deset minuta", prisjeća se Milan Tešanović. 

Još jedno od mjesta na kojima je ova služba  radila punom parom je i Jevrejska ulica, a razlog tome bi mogao biti veliki broj uslužnih radnji, ali i želja vozača da automobile parkiraju u samom centru grada.

"Radim kao konobar u jednom kafiću u Jevrejskoj i svakodnevno nam dolaze gosti koje vidim da parkiraju na trotoaru ispred lokala ili u blizini, da bi nas sve poslije određenog vremena dobro nasmijali kad krenu trčati napolje i galamiti da im ostave auto", kaže Saša T.   

Zbog blizine tržnog centra i stambenih zgrada "Pauk" služba je prošle godine intervenisala 80 puta u Ulici Brace Potkonjaka, a među neslavnim rekorderima su i Vidovdanska ulica (57) i Aleja svetog Save (39).

Gradska kasa

Ostvareni prihod od naplaćenih kazni lani iznosio je 118.000 KM.

"Od početka ove godine je inkasirano 18.000 KM, dok je 2013. godine 'Pauk' služba 'donijela' 155.780 KM", rekao je Branimir Papić, šef Odsjeka za parkinge i garaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije