Banja Luka

Skulptura Stefana Nemanje u Banjaluci poklon "Treće Srbije"

Skulptura Stefana Nemanje u Banjaluci poklon "Treće Srbije"
Skulptura Stefana Nemanje u Banjaluci poklon "Treće Srbije"

Otkrivanje skulpture Stefana Nemanje ispred Muzeja Republike Srpske u Banjaluci održaće se danas u 10 časova. Riječ je o djelu novosadskog umjetnika Ljubomira Šćepanovića, koje donira NVO fond "Dostojanstvo" iz Novog Sada, čiji je osnivač Organizacija "Treća Srbija".

"Banjaluka je danas centar i izvorište srpskog nacionalnog dostojanstva i svesti, pokretač ne samo srpskog nacionalnog ponosa, nego i svih onih koji još mogu da podignu glavu i hodaju uspravno. Banjaluka je tačka iz koje se to osećanje može i mora ravnomerno račvati kroz čitav region - mi smo ti koji verujemo da nam je u ovim vremenima teških odluka i još težih izbora preko potrebno to osećanje nacionalne svesti i državotvornosti i da su Srbima danas dragocene i pouke Stefana Nemanje i poruke današnje Banjaluke", navodi Miroslav Parović, predsjednik "Treće Srbije", koji će otkriti spomenik.

Ističe da ne samo da je potrebno na dostojanstven način obilježiti zavještanje Stefana Nemanje 900 godina od njegovog rođenja, već treba i simbolički i suštinski pokazati "snagu i vjeru i put kojim želimo da idemo".

"'Treća Srbija' traži novi početak - zato Stefan Nemanja i zato Banjaluka, zato što verujemo da taj početak može biti sada, zato što spadamo među retke koji veruju da se država mora sačuvati. Zato što 'Treća Srbija' zna ko smo, ali i zna kakvi treba da budemo. Nije to samo sećanje - to je i ideja vodilja, ona koju je Stefan Nemanja zaveštao Srbiji", dodaje Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije