BiH

Berlinska konferencija vodi ka razvoju regiona

Berlinska konferencija vodi ka razvoju regiona
Berlinska konferencija vodi ka razvoju regiona

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas Srni da će konferencija posvećena zapadnom Balkanu u fokusu imati teme koje su države regiona u međusobnoj saradnji identifikovale kao prioritetne, a koje trebaju da doprinesu ekonomskom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.

"S tog stajališta, na konferenciju u Berlinu gledamo kao na početak realizacije inicijative s ciljem davanja novih podsticaja za ostvarivanje napretka na području ekonomije, konkurentnosti, rasta i zapošljavanja i vladavine prava u regionu", rekao je Lagumdžija pred odlazak u Berlin.

On je istakao da ovaj skup, čiji je domaćin njemački kancelar Angela Merkel, treba da potvrdi opredijeljenost za evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, tokom konferencije će se razgovarati i o konkretnim projektima koje su zemlje regiona identifikovale kao zajednički interes s ciljem jačeg ekonomskog i političkog povezivanja.

On kaže da je jedan od takvih projekata rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd - Sarajevo, preko Doboja, Tuzle i Zvornika.

"Ovaj projekat, ne samo da će omogućiti bržu komunikaciju između glavnih gradova BiH i Srbije, nego će dati dodatni podsticaj ubrzanom ekonomskom razvoju cijele sjeveroistočne BiH i šireg regiona", naveo je Lagumdžija.

Njemački kancelar Angela Merkel okupiće sutra u Berlinu zvaničnike i privrednike iz regiona, a delegaciju BiH na ovoj konferenciji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar inostranih poslova Zlatko Lagudžmija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije