BiH

Bez podrške izmjeni zakona o policijskim službenicima

Bez podrške izmjeni zakona o policijskim službenicima
Bez podrške izmjeni zakona o policijskim službenicima

SARAJEVO- Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH, koji su predložili Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a.

Ovim zakonskim izmjenama reguliše se penzioni status za 20 policijskih službenika iz Republike Srpske zaposlenih u policijskim agencijama BiH, koji su stekli uslove za penzionisanje prema godinama staža /40 godina/, ali ne i starosni uslov od 65 godina predviđen Zakonom o PIO Republike Srpske.

Izmjenom postojećeg zakona predviđeno je da se osigura 610.000 KM za njihovo penzionisanje.

Protiv izmjene zakona bili su članovi Komisije iz SDA, koji smatraju da treba mijenjati Zakon o PIO Republike Srpske ili da Savjet ministara BiH predloži sveobuhvatne izmjene postojećeg Zakona o policijskim službenicima koje su ranije povučene iz procedure zbog političkih nesuglasica.

Svi članovi Komisije bili su saglasni da je ovo pitanje problem koji se mora riješiti kako ljudi koji su zaposleni u policijskim agencijama BiH ne bi bili ostavljeni na ulici, jer nakon okončanja profesionalnog angažmana ne mogu otići u penziju.

Hazim Rančić iz SDA kaže da bi predloženom izmjenom ovog zakona bilo ostavljeno prostora za zloupotrebe, jer bi policajci iz Federacije BiH mogli fiktivno prijavljivati prebivalište u Republici Srpskoj, kao i da bi bili diskriminisani jer bi druga rješenja važila u ovom entitetu.

Dušanka Majkić iz SNSD-a podsjetila je da, prema postojećem Zakonu o PIO Republike Srpske, nema beneficiranih kategorija, te da je propust kod penzionisanja policijskih službenika na nivou BiH napravljen prilikom reforme policije.

Tadić je apelovao na članove Komisije da podrže principe zakona kako bi se poslala poruka da postoji volja da bude riješen problem ovih policijskih službenika, a da se kasnije amandmanski djeluje.

"Treba prilagoditi entitetski zakon o penziono-invalidskom osiguranju izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH", smatra Tadić.

Protiv principa prijedloga zakona glasao je i Sifet Podžić iz DF-a, za su glasali Ognjen Tadić iz SDS-a, Dušanka Majkić iz SNSD-a i Mario Karamatić iz HSS-a, dok su uzdržani bili Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije