BiH

Institucije ignorišu poslanike

 Institucije ignorišu poslanike
Institucije ignorišu poslanike

SARAJEVO - Institucije Bosne i Hercegovine ignorišu poslanike parlamenta BiH jer im često ne odgovaraju na njihova poslanička pitanja, a kada se udostoje, ti odgovori su uopšteni i praktično neupotrebljivi, tvrde poslanici.

Svi poslanici s kojima smo razgovarali, bilo iz pozicije ili opozicije, imali su loše iskustvo s odgovorima na njihova poslanička pitanja, a nerijetko se dešavalo da tek poslije nekoliko urgencija dobiju odgovore. Ako ne odgovaraju kako treba na pitanja poslanika, građani se onda pitaju šta bi tek oni dobili kao odgovore.

"Dobijaju se uopšteni i odgovori od kojih praktično nema nikakve koristi. Imao sam situacija da na postavljena pitanja dobijem neupotrebljive odgovore", rekao nam je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, pitajući se i on šta građani mogu očekivati ako se poslanicima ne može iz institucija odgovoriti na postavljena pitanja.

Postavljanje pitanja izvršnoj vlasti, prije svega Savjetu ministara BiH, regulisano je poslovnicima o radu oba doma parlamenta BiH u kojima se, između ostalog, navodi da se odgovor u pisanoj formi mora dati u roku od 30 dana, a ukoliko se to ne desi, poslanik morao biti obaviješten o razlozima zbog kojih se ne može odgovoriti u propisanom roku.

"Trenutno imam situaciju da već treću sjednicu čekam odgovore iz Tužilaštva BiH, i to nije u redu, a ne vidim razloge da se na njih ne odgovori. Treba insistirati na odgovorima i natjerati institucije da daju odgovore, jer poslanici nerijetko pitanja postavljaju u ime birača koji su ih izabrali", rekao je Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On dodaje da minimum odgovornosti predstavlja da se odgovora na pitanja kako građana, tako i poslanika.

Kao i u Predstavničkom domu, slična situacija je i u Domu naroda parlamenta BiH, gdje delegati takođe imaju problema s odnosom institucija BiH prema njima i uopšte prema najvišem zakonodavnom tijelu u Bosni i Hercegovini.

"U ovom sazivu imao sam dva pitanja u vezi s izvozom mlijeka i u vezi s mehanizmom koordinacije i dobio sam odgovore, ali iz iskustva iz prethodnog mandata, na poslanička pitanja se odgovor dugo čeka i na kraju ih dobijemo kad uopšte nisu toliko važni", rekao nam je Dragutin Rodić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

Među poslanicima koji nikada nisu dobili odgovore na postavljena pitanja je Mirsad Đonlagić, poslanik SBB-a u parlamentu BiH, koji pokušava prikupiti podatke o tome s koliko automobila raspolažu institucije BiH, međutim, kako kaže, tek nekolicina ih je odgovorila.

"To je jedan potpuno ignorantski odnos prema parlamentu. Nije bitno što sam ja poslanik, jer institucije BiH moraju odgovarati svima na pitanja, pa i na mnogo kompleksnija i teža. Insistiraću na odgovorima i moraće mi dostaviti svi", rekao je Đonlagić.

U Savjetu ministara BiH pokušali smo saznati zbog čega se ne odgovora na poslanička pitanja, ali nam se Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Savjeta ministara, danima nije javljao na mobilni telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije