BiH

Čavić pozvao CIK BiH da provjeri unos rezultata

Čavić pozvao CIK BiH da provjeri unos rezultata
Čavić pozvao CIK BiH da provjeri unos rezultata

BANJALUKA - Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić pozvao je Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH da provjeri unos rezultata iz Izborne jedinice devet za Narodnu skupštinu Republike Srpske i na svom sajtu "ispravi grešku da Socijalistička partija /SP/ ima 4.487, a NDP 4.267 glasova".

Čavić je istakao da su to netačni podaci, jer SP ima 4.061, a NDP 4.451 glas, te da su CIK-u uputili prigovor, a kao dokaze zapisnike iz 12 opštinskih i trebinjske Gradske izborne komisije.

"Zaključili smo da je, najvjerovatnije, izvršen unos podataka iz opštine Gacko dva puta u sistem CIK-a. Sa 4.451 glasom NDP ima direktni mandat iz Izborne jedinice devet, a ako bi ostali ovi rezultati onda bi SP imala direktni mandat", rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je najavio da će NDP, ukoliko se trenutni rezultati objave kao konačni, podnijeti krivične prijave protiv odgovornih NN lica i lica u CIK-u "zbog izborne krađe".

Lider NDP-a je rekao da "još ne vjeruje da je kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić izgubio na izborima", te da se to ni ne može reći dok ne budu objavljeni konačni rezultati.

Govoreći o parlamentu Srpske, Čavić je ocijenio da se nakon unosa glasova iz odsustva lako može desiti da nijedan od dva suprotstavljena bloka nema većinu u Narodnoj skupštini Srpske i da će tu većinu "određivati ili prelasci iz jednog u drugi blok ili koalicija 'Domovina".

Na današnjoj konferenciji za novinare NDP-a u Banjaluci govorio je i načelnik opštine Kneževo Bore Škeljić, koji je rekao da je iz medija informisan da je za 26. oktobar raspisan referendum o njegovom opozivu, ali da nema drugih zvaničnih dokumenata u vezi sa tim.

"Trebao bih imati neke dokumente koji govore o tome. Lično sam uvijek za provjeru povjerenja kod građana, ali ta provjera mora biti provedena na zakonit način, jer je riječ o bitnim funkcijama", istakao je Škeljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije