BiH

Crnadak: Odluka Ustavnog suda BiH političke prirode

Crnadak: Odluka Ustavnog suda BiH političke prirode
Crnadak: Odluka Ustavnog suda BiH političke prirode

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar kao Dan Republike proglašen neustavnim, političke prirode i da se njom pokušava poništiti Republika Srpska.

- Riječ je o odluci koja je prije svega političke prirode. Ustavni sud BiH nije se rukovodio pravnim argumentima jer je neko očigledno htio da napravi politički efekat - rekao je Crnadak.

On je naveo da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da Dan Republike Srpske, koja je definisana i garantovana Dejonskim sporazumom i u čijim okvirima i djeluje i postoji, nikoga nije ugrožavao.

- To je sekularan praznik posvećen Republici Srpskoj i onome što ona predstavlja ljudima koji ovdje žive, tako da smatram da je ovo neutemeljena odluka kojom se u suštini hoće da uradi nešto što je nemoguće uraditi, a to je da poništi Republiku Srpsku i da je oduzme od ljudi koji ovdje žive - istakao je Crnadak.

On ne smatra da će odluka Ustavnog suda BiH poremetiti odnose u vladajućoj koaliciji na nivou BiH, niti misli da je pametno napuštati institucije BiH zbog pomenute odluke.

Prema njegovim riječima, političari u Srpskoj treba da "na politički način i hladne glave pronađu najbolje rješenje, a ne da pokušavaju da ubiru sitne političke poene jer to rade na štetu Republike Srpske".

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije