BiH

Crnadak u Barseloni: Zajednički djelovati protiv terorizma

Crnadak u Barseloni: Zajednički djelovati protiv terorizma
Crnadak u Barseloni: Zajednički djelovati protiv terorizma

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak pozdravio je poruke i zaključke sa prvog dijela konferencije Unije za Mediteran koji se odnose na krize u Siriji i Libiji, i pozivaju na mirno rješavanje konflikata, sa posebnim naglaskom na potrebu za što većim stepenom zajedničkog djelovanja protiv terorizma, radikalizma, stranih terorističkih boraca i ostalih bezbjednosnih pitanja.

Ministri inostranih poslova zemalja Unije za Mediteran saglasili u se danas na konferenciji u Barseloni, na kojoj je učestvovao Crnadak, da je neophodno postići veći stepen saradnje na području Mediterana sa posebnim naglaskom na ekonomske odnose i razvoj.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da su domaćini

konferencije Unije za Mediteran pod nazivom "Prema zajedničkoj razvojnoj agendi za Mediteran" visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, ministar inostranih poslova Jordana Naser Judeh, državni sekretar za spoljne poslove Španije Ignjasio Ibanez Rubio i generalni sekretar Unije Fatalah Sijilmasi.

Crnadak je učestvovao na sastanku ministara inostranih zemalja članica Unije za Mediteran, odnosno 28 država članica EU i 15 mediteranskih partnerskih zemalja iz sjeverne Afrike, Bliskoga Istoka i Balkana, kojim je konferencija u Barseloni započela svoj rad.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima Unije za Mediteran i zajedničkoj budućoj saradnji i razvoju regiona, te aktuelnim temama, poput migracija i borbe protiv terorizma.

Ministri su se saglasili da treba da se dodatno osnaži rad sekretarijata Unije, s ciljem što efikasnijeg provođenja političkih dogovora i usaglašenih projekata.

Na marginama konferencije Crnadak se sastao sa ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, koji ga je upoznao o najnovijim dešavanjima po pitanju migrantske krize.

Razgovarano je i o pripremama koje je provela BiH za mogući priliv izbjeglica, kao i o nedavnom terorističkom napadu u Sarajevu u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

BiH je članica Unije za Mediteran od njenog osnivanja 2008. godine na Samitu u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije