BiH

Danas pomen za 3.267 poginulih Srba

BRATUNAC - Na Vojničkom groblju u Bratuncu danas će, u organizaciji Pododbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS), biti odat pomen i služen parastos za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča u posljednjem ratu u BiH.

Centralni dio programa počeće u 15 časova, kada je predviđeno prisluživanje svijeća za pokoj duša nastradalih i služenje parastosa kod centralnog Spomen krsta u Vojničkom groblju u Bratuncu.

Nakon parastosa delegacije će položiti cvijeće kod spomen krsta, a uslijediće obraćanje zvaničnika i podsjećanje na srpska stradanja u ovoj regiji.

Obilježavanju ovog istorijskog događaja prisustvovaće predsjednik Odbora za njegovanje oslobodilačkih ratova - ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.

Komemoraciji u Bratuncu prisustvovaće i rukovodstvo Boračke organizacije RS na čelu sa predsjednikom Pantelijom Ćurguzom, predsjednikom Predsjedništva BORS-a Dražanom Perendijom, predsjednikom Odbora porodica poginulih boraca BORS-a Stanislavom Jungićem, te predsjednikom Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a Mikom Škorićem.

Najavljeno je i prisustvo ambasadora Srbije u BiH, predstavnika OHR-a i drugih međunarodnih organizacija, američke ambasade u BiH i srpskih članova rukovodstva BiH, kao i načelnika više opština iz RS.

Prethodno će članovi porodica, saborci i ostali građani posjetiti srpska stratišta u Biljači, Sasama i groblje na Zalazju, gdje će prislužiti svijeće i položiti cvijeće kod spomen obilježja poginulih na Petrovdan 1992. godine.

Time će se završiti obilježavanje 19. godišnjice od stradanja 69 ubijenih i 22 nestalih srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačim Zagonima i Biljači, koji su poginuli na Petrovdan 1992.godine.

Završiće i tradicionalna kulturno-memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani", koju su ove godine 15. put organizovali Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice kao i Crkvena opština srebrenička.

Od 22 nestalih Srba njih 10 je sredinom prošle godine slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH jer su, tragajući za bošnjačkim posmrtnim ostacima, naišli na masovnu srpsku grobnicu koja je prepoznata po obilježjima na uniformama. Njihovi posmrtni ostaci ni za godinu dana nisu identifikovani u laboratoriji u Tuzli.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i Bratunca još niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije