BiH

Deklaracijom zaštitili Dan Republike

Deklaracijom zaštitili Dan Republike
Deklaracijom zaštitili Dan Republike

BANJALUKA - Stranke sa sjedištem u RS jednoglasno su u petak podržale deklaraciju Narodne skupštine RS povodom ocjene ustavnosti Dana Republike.

Protiv su bila samo trojica poslanika koalicije "Domovina", koji su, u odvojenom zaključku, od Skupštine zatražili da deklaraciju osudi kao pritisak na pravosuđe u BiH.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, i Miladin Stanić, predstavnik SDS-a, nakon glasanja održali su zajedničku pres-konferenciju na kojoj su izjavili da će stranačke razlike staviti po strani kad su u pitanju interesi RS.

Višković je rekao da je postignut dogovor među srpskim poslaničkim klubovima da se izabere tim RS, sastavljen od poslanika i pravnih eksperata, koji će prisustvovati ročištu 27. maja na Ustavnom sudu BiH, koji će iznijeti ocjenu ustavnosti Dana Republike, a po apelaciji koju je uputio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

"Jedinstvo koje smo manifestovali pokazuje da je svim partijama iz RS bitno da očuvaju RS, ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitanje rođendan RS. Taj datum nikoga ne vrijeđa, ne nanosi štetu drugim narodima", naglasio je Višković.

Stanić je rekao da će se srpske stranke u svemu što je značajno za RS dogovoriti i da nijednu nadležnost neće prenijeti na nivo BiH.

"Sistem na nivou BiH je nefunkcionalan, tamo imate agencije koje nemaju nikakvu djelatnost, a stvaraju samo troškove. Najveće leglo kriminala je na carinama BiH. BiH ne funkcioniše, a svi narodi u BiH moraju se dogovoriti oko značajnijih stvari koje život znače", rekao je Stanić.

U usvojenoj deklaraciji, između ostalog, smatra se da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH "isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH".

Istaknuto je i da je Dan Republike uspostavljen na načelu nediskriminacije i ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda.

Osim o deklaraciji, poslanici su glasali i o svim do sada razmatranim aktima, među kojima je i Zakon o sudovima RS. Između ostalog, usvojen je i Zakon o mjerama bezbjednosti o poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, kojim su propisane mjere bezbjednosti pri poslovanju gotovim novcem.

Usvojen je, uz nekoliko amandmana, i plan rada parlamenta, kojim je predviđeno usvajanje skoro 200 različitih akata.

Najviše bure bilo je pri raspravi o Izvještaju o radu MUP-a RS, a u glavnim ulogama i juče su bili Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, i Vojin Mitrović, nezavisni poslanik, koji je u parlament ušao na Čavićevoj listi. Njih dvojica međusobno su se optuživala ko je s kakvim namjerama nastupao u izbornoj kampanji, a Čavić je od MUP-a zatražio da ispita da li je došlo do kupovine poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije