BiH

Diplomatski incident u Banjaluci: Turska delegacija tražila skidanje zastave RS

Diplomatski incident u Banjaluci: Turska delegacija tražila skidanje zastave RS
Diplomatski incident u Banjaluci: Turska delegacija tražila skidanje zastave RS

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović otkazao je u subotu sastanak sa ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom nakon što je turska delegacija tražila skidanje zastave Republike Srpske iz sale za sastanke u Palati Republike u Banjaluci.

Drugi razlog je kašnjenje turskog šefa diplomatije 75 minuta na već pomjereni termin sastanka, saopšteno je u subotu iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Smatramo ovakav postupak turske strane neprimjerenim ponašanjem i diplomatskim incidentom koji će svakako imati posljedice", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Radmanović prihvatio da se sastane u Banjaluci u Palati Republike sa Davutogluom, iako je taj sastanak iznenada i kasno zatražen sa turske strane, što je neubičajeno u diplomatskoj praksi.

"U međuvremenu iz Turske ambasade su tražili pomjeranje sastanka zakazanog u 15.30 sati za pola sata kasnije, što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović takođe prihvatio. Nakon toga, kada je i taj rok prošao iz turske delegacije tražili su skidanje zastave Republike Srpske iz sale za sastanke koje čine stalni postav u Bijelom salonu u Palati Republike", navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Radmanović, kako je saopšteno, nije prihvatio taj ultimativni zahtjev i kada je ministar već kasnio 75 minuta na već pomjereni sastanak, otkazao je zakazani sastanak sa ministrom inostranih poslova Turske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom da Turska podržava dogovor u BiH i njen teritorijalno-politički integritet.

"Turska smatra da je unutrašnji dogovor i dijalog stvar domaćih političkih aktera i da se na taj način jedino mogu tražiti rješenja", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Banjaluci, kome je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Istakavši da je RS siguran partner u očuvanju mira na prostoru jugoistočne Evrope, Dodik je izrazio uvjerenje da Turska ima namjere da podrži unutrašnji dijalog u BiH, ne favorizujući nikoga.

"To nas ohrabruje da gradimo atmosferu povjerenja, kao i da razvijamo ekonomsku i privrednu saradnju", rekao je Dodik, koji je izrazio zadovoljstvo što je turski ministar u subotu posjetio RS, te ga pozvao da ponovo dođe u Banjaluku i obrati se intelektualnoj zajednici.

Dodik je poručio da je angažovanje prirednika iz Turske u RS dobrodošlo.

Davutoglu je rekao da je BiH izazov za sve koji žive u regionu i da predstavlja kičmu stabilnosti Balkana.

"Ovdje će saradnja sva tri naroda biti dobra vijest za cijeli svijet. Turska podržava integritet, prosperitet i ekonomski razvoj BiH", rekao je Davutoglu i istakao da je njegova zemlja zainteresovana za realizaciju ekonomskih projekata u BiH.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, Davutoglu je naglasio da je potrebno provesti odluku suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

On je izrazio zadovoljstvo što je posjetio Banjaluku, kao i time što ga je predsjednik RS pozvao da održi predavanje u ovom gradu.

Davutoglu, koji boravi u posjeti BiH, prije posjete Banjaluci, razgovarao je u Sarajevu sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima više političkih stranaka, a u večernjim časovima u subotu posjetiće se Mostar, gdje će se sastati sa predsjednicima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.

"Smišljen postupak Ambasade Turske i MIP-a"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je zahtjev delegacije Turske čin nepoštivanja RS.
"Svima koji budu to tražili treba da im se vrati na isti način i mislim da je Radmanović ispravno postupio iako će to izazvati razne komentare ne samo u BiH, nego i izvan BiH", istakao je Špirić.
Špirić je rekao da mu nije drago što se to desilo, jer je, kako je naglasio, RS uvijek bila dobar domaćin i rado primala ljude iz diplomatskog svijeta koji poštuju RS.
Zamjenik ministar inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da je zahtjev turske delegacije smišljen postupak Ministarstva inostranih poslova i Ambasade Turske u BiH, dodajući da su Srpska i predstavnici RS na entitetskom nivou i nivou BiH pokazali da žele da budu kooperativni i da žele da se u BiH uspostavi funkcionalna vlast.
"Vrata RS su za sve otvorena i svi su dobro došli, međutim tuski šef diplomatije, koji je u RS došao u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta Evrope, očigledno da nije došao sa dobrom namjerom u Banjaluku", ocijenila je Babićeva.
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković rekla je da nije uobičajeno da gosti diplomate uslovljavaju ili postavljaju neka pitanja u ambijentu u kojem se primaju, već treba da poštuju ambijent i uslove u kojem ga domaćin dočekuje, a to treba da bude na diplomatski i adekvatan način onako kako je RS i postupila.
"Davutoglu i svi koji dolaze iz Turske pokušavaju da se namentnu kao nekakvi mirotvorci i dijele neke lekcije u BiH, a pri tom svi znama da i sama Turska 20 godina čeka da bude primljena u EU i da još nema nikakve izglede i šanse da se to i desi zbog svojih unutrašnjih problema", konstatovala je Markovićeva.
Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović izjavio je da je više nego jasno da turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu u Banjaluku nije došao da razgovara o saradnji sa RS, nego da je, kako je naveo, testira na islamski način.
"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji nije htio da ga primi zbog zahtjeva za uklanjanjem zastave RS, potpuno je dobro postupio i takvim osobama kao što je turski ministar treba zabraniti dolazak u RS, kako to rade ozbiljne zemlje u ovakvim slučajevima", rekao je Popović.

Vezane vijesti:

Turski ministar obišao gradilište Ferhat-pašine džamije u Banjaluci

Turska želi da pomogne formiranje vlasti u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije