BiH

Direktor SIPA negirao krivicu

Direktor SIPA  negirao krivicu
Direktor SIPA negirao krivicu

SARAJEVO - Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas je u Sudu BiH negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za nesavjestan rad u službi.

Nakon što je Zubac izjavio da nije kriv, sudija za prethodno saslušanje Suda BiH Mediha Pašić objasnila je da će predmet protiv direktora SIPA biti upućen na redovan postupak suđenja, koje će početi u zakonskom roku od 30 do 60 dana.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv direktora SIPA podiglo 16. maja, a Sud BiH ju je potvrdio mjesec kasnije. Zubac je optužen zato što 7. februara, kada su demonstranti u Sarajevu zapalili zgradu Predsjedništva BiH, nije odgovorio na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH da angažuje Specijalnu jedinicu SIPA radi pružanja pomoći u zaštiti ovog objekta.

"Goran Zubac je, kao službena osoba u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM", navedeno je u optužnici.

Zubac, poslije izjašnjenja o krivici, nije želio davati izjave za medije, a u komentarima je bio suzdržan i njegov advokat Dragiša Jokić.

"Ovakvim izjašnjenjem o krivnji pokazali smo svoj odnos prema ovom predmetu. Sve što imamo reći iznijećemo tokom sudskog procesa", izjavio je Jokić, odbivši odgovoriti na pitanje novinara ostaje li pri svojoj ranijoj tvrdnji da je krivični postupak protiv direktora SIPA politički motivisan.

Poslije podizanja optužnice postupajući tužilac Tužilaštva BiH Miroslav D. Marković zatražio je smjenu Zupca. Reagovali su i iz SIPA, koji su u svom dopisu Vijeću ministara BiH upozorili da je Agencija izložena "stalnim nezakonitim pritiscima pojedinih tužilaca Tužilaštva BiH". Naglasili su i da je Tužilaštvo BiH zbog događaja od 7. februara ishitreno i tendenciozno pokrenulo istragu, a zatim i podiglo optužnicu protiv Zupca iako, tvrde, SIPA nije imala zakonsku nadležnost za postupanje u ovom slučaju.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar, reagujući na zahtjev Tužilaštva BiH, 21. jula donio je rješnje kojem je direktoru SIPA zabranjen pristup tajnim podacima do okončanja krivičnog postupka koji je pokreneut protiv njega.

Direktor SIPA Goran Zubac 1. avgusta je Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti BiH uputio žalbu protiv rješenja kojim mu je uskraćen pristup tajnim podacima i zatražio da se ono oglasi ništavnim ili poništi kao nezakonito. Zubac je kao razloge za poništavanje Ćavarovog rješenja naveo povredu pravila postupka, nepotpuno i nepravilno utvrđeno činjenično stanje i pogrešnu primjenu materijalnog prava. Ocijenio je da nije ispoštovana procedura propisana Zakonom o zaštiti tajnih podataka i Pravilnikom o izdavanju i obnavljanju sigurnosnih dozvola za pristup tajnim podacima.

"Nakon završene zakonske procedure rješenje o eventualnom onemogućavanju pristupa tajnim podacima direktoru SIPA trebalo je da donese Savjet ministara", navedeno je u Zupčevoj žalbi.

Vijeće ministara, koje je nadležno za imenovanje i smjenu direktora SIPA, ranije je odlučilo da se o slučaju "Zubac" neće izjašnjavati dok svoj posao utvrđivanja odgovornosti za propuste tokom protesta od 7. februara ne završi nadležni Nezavisni odbor parlamenta BiH. Pitanje Zupčeve suspenzije potencirano je i na sjednicama ovog parlamentarnog odbora, ali nije bilo konsenzusa da se ono uvrsti u dnevni red njihovih sjednica.

Ukoliko bi direktor SIPA bio proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, zakon u tom slučaju propisuje kaznu zatvora od jedne do deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije