BiH

Dodik: Evropski put BiH neizvjestan bez RS

Dodik: Evropski put BiH neizvjestan bez RS
Dodik: Evropski put BiH neizvjestan bez RS

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da je evropski put BiH neizvjestan bez potpunog uvažavanja dejtonskog uređenja i Republike Srpske kao faktora na tom putu.

Dodik je istakao da sa nivoa strateških odluka članstvo BiH u EU nije sporno, ali da je bilo zahtjeva iz Evrope koji su najčešće bili zloupotrijebljeni u traženju da se modelira politički sistem BiH i da se na taj način gradi evropska budućnost zemlje.

"Danas je savršeno jasno da se na taj način ne može graditi put BiH ka Evropi i da se u potpunosti moraju uvažiti izvorna djetonska ovlaštenja", rekao je Dodik novinarima.

Podsjećajući da se više od 75 odsto pitanja iz mape puta BiH ka EU nalazi na nivou entiteta, Dodik je poručio da Republika Srpska želi da vidi veće uvažavanje entiteta i da na taj način bude ohrabrena da donosi određene odluke.

 "Ukoliko se eventualno vratimo na proces u kojem je svako evropsko pitanje navodno ustavno pitanje u BiH, taj put će biti potpuno neizvjestan i možda se nikada neće desiti za BiH", ocijenio je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Dodik, ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Republike Srpske Željka Cvijanović i više zvaničnika i predstavnika političkog života Srpske prisustvovali su večeras u Sarajevu prijemu koji je povodom 9. maja, Dana Evrope, priredio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen.

Dodik je rekao da svojim prisustvom na prijemu želi da podrži sve civilizacijske vrijednosti Evrope i dana koji je Evropi obezbijedio najduži period mira i stabilizacije u istoriji.

Budžet

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da budžet BiH za 2012. godinu, bez ikakvih izmjena, može da bude usvojen sutra.

"Ne vidim razloga zašto budžet BiH ne bi bio usvojen", rekao je Dodik večeras novinarima u Sarajevu i dodao da pitanjem usvajanja budžeta, BiH pokazuje nesposobnost kao zajednica.

On je istakao da oni koji misle da pritiscima iznude neka druga rješenja griješe i da Srebrenica ne može da bude izuzetak u Izbornom zakonu BiH.

"Moja je jasna poruka - usvojimo budžet i završimo tu priču, ako hoćete. Ako nećete, ionako nisam neki entuzijast što se tiče BiH", rekao je Dodik.

Navodeći da je budžet BiH za 2012. godinu za njega usvojen onog trenutka kad je dogovoren na nivou lidera šest političkih stranaka, Dodik je potvrdio da će poslanici SNSD-a sutra na sjednici Predstavničkog doma glasati za budžet u obliku koji su utvrdili Savjet ministara i Predsjedništvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije