BiH

Dodik: Što prije procesuirati zločince

Dodik:  Što prije procesuirati zločince
Dodik: Što prije procesuirati zločince

BRČKO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Bukviku kod Brčkog položio vijenac na spomenik poginulima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima je i 67 stanovnika bukvičkog kraja koje su pripadnici paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica 14. septembra 1992. godine za jedan dan mučki ubili na kućnom pragu.

Dodik je tom prilikom apelovao na nadležne da što prije procesuiraju zločince koji su, kako je rekao, uglavnom poznati.

Predsjednik Srpske, nakon polaganja vijenca, danas je u Bukviku prisustvovao i obilježavanju 130 godina rada Osnovne škole, kojoj je uručio dva računara.

"Škola, koja danas proslavlja 130 godina postojanja, daje novi život ovom mjestu koje je stradalo u proteklom ratu", rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ima političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost, mada ne u mjeri u kojoj bi to željela.

"Želimo stabilizaciju političkih i ekonomskih prilika u BiH, ali i da nijedno stečeno pravo ne izgubimo", rekao je Dodik, obraćajući se učesnicima današnje proslave.

U okviru današnje svečanosti promovisan je "Ljetpopis" Osnovne škole u Bukviku.

Autor ove publikacije Dušan Ristić rekao je da je Narodna osnovna škola u Bukviku izgrađena 1884. godine u vrijeme austrougarske vladavine, a da su njeni prvi učitelji bili sveštenici.

"Već na početku naredne školske godine u bukvičku školu iz Makarske je stigao učitelj Đuro Ševeljević, a godinu dana kasnije i Petar Narančić. Školska zgrada je srušena u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. U blizini te ruševine 2001. godine podignut je novi školski objekat", rekao je Ristić novinarima.

Direktor ove škole Dragan Mihajlović podsjetio je da je po završetku Drugog svjetskog rata osnovnu školu u Bukviku pohađalo oko 1.200 đaka iz ovog i okolnih sela, dok danas u ovoj petorazrednoj školi nova znanja stiče svega jedanaest mališana.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik u popodnevnim časovima posjetiće naselja Brusnica, Mačkovac i Tobut u opštini Lopare, koja su nedavno pogođena poplavama, te obići klizišta na tom terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije