BiH

Dodik: Tužba protiv Petriča zbog kršenja ustava

Dodik: Tužba protiv Petriča zbog kršenja ustava
Dodik: Tužba protiv Petriča zbog kršenja ustava

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska sprema tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča, jer je u vrijeme mandata kršio Ustav i ljudska prava, te nametao ustavna rješenja.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska svojevremeno angažovala advokatske timove na pripremi tužbe i protiv bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna pred britanskim pravosuđem.

Predsjednik Srpske je za "Euro Blic" rekao da su tužbe trebalo da podnesu bivši funkcioneri Republike Srpske, koje je pod plaštom bonskih ovlašćenja smijenio Ešdaun.

"Osim advokatskih timova, organizovali smo prikupljanje materijala, pa čak i svjedoka. Međutim, polako, pod pritiskom stranaca, koji su se ozbiljno uplašili mogućnosti da sud u Velikoj Britaniji presudi da je Ešdaun kršio međunarodno pravo u BiH, odustajali su ti koji su trebali da tuže", rekao je Dodik, dodajući da je u toku pronalaženje uslova da Srpska tuži Petriča.

Dodik je poručio da Srpska nikada neće odustati od namjere da vrati oduzete nadležnosti.

"Da li će to biti stvar dogovora ili nekog revolucionarnog trenutka, vidjećemo. Nisam siguran da se to može uraditi za godinu-dvije, ali ako Republika Srpska pristane da odustane od toga, onda je pristala da bude ponižena i poražena", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije