BiH

Dodika uporedili s Arielom Šaronom

Dodika uporedili s Arielom Šaronom
Dodika uporedili s Arielom Šaronom

JERUSALIM - Jedan od vodećih izraelskih listova "Makor Rišon" (Prvi izvor) opisuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao državnika međunarodnih razmjera, možda jedinog takvog na Balkanu.

"Tokom ovogodišnjeg parastosa i pomena žrtvama ustaškog logora Jasenovac u Donjoj Gradini mogao se osjetiti poseban odnos poštovanja i simpatija predstavnika jevrejskih organizacija iz Amerike prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku", piše ovaj list.

Novinarka Pazit Atlas-Ravina zaključila je da Dodik svojom pojavom visokog i markantnog čovjeka, širokih ramena, neposrednog i asertivnog stila, podsjeća na legendarnog izraelskog generala i državnika Ariela Šarona, te da ga na taj način posmatraju i predstavnici jevrejskih organizacija.

Izvršni potpredsjednik Konferencije predsjednika glavnih američkih jevrejskih organizacija Malkolm Honlajn rekao je, kako prenosi list, da ima nečeg u načinu donošenja odluka, te u žestini predsjednika Dodika, što podsjeća na Šarona.

Predsjednik Dodik u intervjuu izraelskom listu iznosi spremnost da se suoči sa dešavanjima u Srebrenici, ali se ne libi ni da kritikuje Zapad za popustljivost u pogledu razvijanja mreže islamskih radikalnih elemenata u BiH.

Dodik naglašava da se jevrejski narod iz pepela holokausta podigao i postigao zavidne rezultate u mnogim oblastima, što bi u mnogo čemu trebalo da posluži kao model srpskom narodu i Republici Srpskoj.

"Poslije teške istorijske greške zvane Jugoslavija, srpski narod ne smije da ponovi istu grešku u novoj formi, pod imenom BiH", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o organizovanom djelovanju radikalnih islamskih elemenata u BiH, Dodik se osvrnuo na načine djelovanja vehabijskog i drugih pokreta, te na njihovu međunarodnu uvezanost i direktno učešće na globalnoj sceni, sa fatalnim posljedicama širom svijeta.

Predsjednik Srpske je ukazao na neadekvatno reagovanja nadležnih bezbjednosnih struktura u BiH u vezi sa problemom radikalnog islamizma, a bilo je riječi i o rivalitetu Irana, Saudijske Arabije i Turske u Sarajevu, njihovim obavještajnim strukturama i medijima, poput "Al džazire".

Dodik se posebno osvrnuo na pretenzije Turske da igra ulogu "fer-medijatora", uključujući i pitanje članstva BiH u NATO savezu.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Dodik je naglasio da Republika Srpska veoma dobro razumije jevrejsku i izraelsku prošlost, ali i sadašnjost.

"Izrael može računati na Republiku Srpsku kao na postojanog prijatelja. Među nama postoji prijateljstvo zasnovano na zajedničkoj sudbini", rekao je Dodik i poručio da je Srpska zainteresovana za sve vidove saradnje sa Izraelom, počevši od onih privrednih.

Dodik je okarakterisao BiH kao nemoguću državu, koja opstaje na osnovu pritisaka iz inostranstva.

Na pitanje izraelske novinarke o aspiracijama Republike Srpske, odnosno da li su one usmjerene na ujedinjenje sa Srbijom, predsjednik Dodik je odgovorio: "Mi volimo Srbiju i poštujemo Dejtonski sporazum".

"Ophođenje prema Republici Srpskoj dovelo je do intenzivnog razmišljanja o našem položaju, a svakako ne želimo centralizovanu BiH", naglasio je Dodik.

Izraelska novinarka je podvukla vezu između traumatične i zajedničke prošlosti sa saradnjom države Izrael i Republike Srpske u posljednjem periodu, naglasivši presudnu ulogu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, kao i predsjednika Dodika, u sprečavanju glasanja BiH u Savjetu bezbjednosti UN o palestinskom zahtjevu za učlanjenja u punopravno članstvo te organizacije, na osnovu jednostranog akta.

U tekstu se naglašava da su pomenu u Donjoj Gradini prisustvovali ministar turizma Izraela Stas Misežnjikov i gradonačelnik grada Modina Haim Bivas, te jevrejski predstavnici iz SAD i regiona.

Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je da je Pazit Atlas-Ravina, renomirana izraelska novinarka, u ovom listu objavila reportažu iz dva dijela - u prvom je pisala o pomenu u Spomen-području Donja Gradina, te objavila intervju sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

U drugom dijelu objavljen je pregled elemenata radikalnog islama u BiH, (ne)suočavanja sa njima, a poseban akcenat stavljen je na boravak Muhameda Meraha u Zavidovićima, neposredno pred njegov stravičan akt terorizma u Tuluzu.

"Oba dijela reportažnog serijala objavljena su na dvije novinske strane u vikend izdanjima, kada je taj list najčitaniji", kaže Nikolić.

On navodi da nekoliko izraelskih udruženja novinara, kao i pojedinaca iz medija, sve češće i jasnije izražava želju da posjeti Republiku Srpsku i da izvještava o njoj, te da se uveliko radi na organizovanju njihovih posjeta Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije