BiH

Granična policija BiH mutila s nalozima za službena vozila

Granična policija BiH mutila s nalozima za službena vozila
Granična policija BiH mutila s nalozima za službena vozila

SARAJEVO - Uočene su nepravilnosti u postupku javne nabavke službenih uniformi za pripadnike Granične policije BiH (čitav aranžman koštao blizu četiri miliona KM, op.a.), dok je praksa nekvalitetnog i neracionalnog upravljanja vozilima GP nastavljena i u 2015. godini.

Navedeno je ovo u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o poslovanju GP BiH u prošloj godini, u kojem revizija "skreće pažnju" i na potrebe definiranja zajedničkih nabavki za određenu opremu za policijska tijela, kao i na neophodnost donošenja podzakonskog akta o isplati posebnog dodatka na platu.

Kako navode revizori, ukupni troškovi za upotrebu vozila u 2015. iznosili su oko 1,6 miliona KM, što je donekle i razumljivo, budući da GP BiH raspolaže sa čak 311 službenih vozila. No, revizija je, isto tako, uočila i aktivnosti koje upućuju na moguće malverzacije.

"Ustanovljeno je da se ne provodi potpuna kontrola naloga za upotrebu službenih vozila, niti je definisan način pravdanja naloga u kabinetu direktora prije izdavanja narednog naloga. U pojedinim nalozima ne upisuju se dnevne relacije, već se u polja predviđena za dnevnu upotrebu vozila upisuju periodi korištenja vozila i ukupan broj pređenih kilometara za taj period, tako da se jedan nalog za upotrebu vozila odnosi na više mjeseci", navode revizori.

Drugim riječima, pojedinci su mogli koristiti službena vozila (i vjerovatno su koristili) i u privatne svrhe i u neke druge namjene, te u tim slučajevima nema načina da se provjeri gdje je ko određenog dana i datuma putovao vozilom.

Kada su, pak, u pitanju javne nabavke, ukupna vrijednost izvršenih procedura i zaključenih ugovora u 2015. iznosila je blizu 10 miliona KM (!), no revizori su uspjeli pregledati 68 posto od ukupne vrijednosti nabavki.

No, i to je bilo više nego dovoljno na sumnju u nepravilnosti.

"Procedure javnih nabavki je pripremao, pokretao i provodio Odjel za nabavke i logistiku, čiju su zaposleni istovremeno bili i članovi komisije za javne nabavke, što ukazuje na to da nije zadovoljen princip razdvajanja dužnosti", upozoravaju revizori.

Inače, GP BiH u 2015. odobren je budžet u iznosu oko 72 miliona KM, a ukupan budžet uvećan je za 138.083 KM po osnovu neutrošenih sredstava iz 2014. godine.

Na plate i naknade iz plata potrošeno je čak oko 50 miliona KM, dok su radnici stimulirani sa 76.767 KM.

Naknade troškova zaposlenih iznosile su oko 10,2 miliona KM.

Na pitanje o stavu na izvještaj revizije, iz Granične policije podsjećaju kako je on bio pozitivan.

"Granična policija BiH obavezna je postupiti po preporukama Ureda za reviziju institucija BiH i već su poduzete  mjere u cilju otklanjanja uočenih manjkavosti", kazala je Sanela Dujković, portparol GP BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije