BiH

I dalje neizvjestan način naplate RTV takse

I dalje neizvjestan način naplate RTV takse
I dalje neizvjestan način naplate RTV takse

SARAJEVO - I dalje je neizvjesno na koji način će od 26. aprila biti naplaćivana RTV taksa. Poslanici u Predstavničkom domu PS BiH danas nisu podržali zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH.

Ovim prijedlogom bi za pola godine bila produžena naplata RTV takse putem telekom operatera. Međutim, poslanici su, nakon neuspješnog usaglašavanja Kolegija, u drugom čitanju podržali Prijedlog Komisije za saobraćaj i komunikacije da RTV taksa ostane 7,5 KM.

Zahtjev za produženje naplate RTV takse putem telekom operatera nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih poslanika iz RS i upućen je na usaglašavanje Kolegiju ovog doma.

Protiv ovih prijedloga bili su poslanici SDS-a i HDZ BiH. Stav poslanika SDS-a je da to javni servisi mogu raditi putem svojih inkasantskih službi, a HDZ BiH smatra da je prijedlog neustavan, te da hrvatski narod treba kanal na svom jeziku.

Zatraženo je da se i novo Vijeće ministara BiH pozabavi ovim zakonom.

Mirsad Mešić, poslanik SDP BiH, u obrazloženju predložene izmjene podsjeća da su se tri javna RTV servisa - BHRT, RTRS i FTV obratila PS i Vijeću ministara s prijedlogom da se i po isteku roka za naplatu RTV takse putem telekom operatera nastavi ubiranje takse po postojećem modelu do uspostavljanja novog.

To bi, prema Mešićevom mišljenju, ostavilo mogućnost da ovaj način naplate RTV takse traje neograničeno dugo, zbog čega on predlaže rok od šest mjeseci, ocjenjujući da je to dovoljan period da se definiše novi model.

Slavko Matanović, ministar komunikacija i transporta BiH, u toku rasprave o zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku tog zakonskog prijedloga pozvao je poslanike da usvoje po hitnom postupku taj zakon, ističući da se ne radi o trajnom rješenju, već interventnoj, privremenoj mjeri koja će biti na snazi do kraja oktobra.

Matanović je rekao da su javni servisi već obezbijedili ugovore s telekom operaterima o produženju postojećeg načina naplate.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a, ocijenila je da je bilo dovoljno vremena da se ovaj problem riješi i zatražila od Vijeća ministara da sastavi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu.

"U krajnjem, javni servisi imaju svoje inkasantske službe i neka tako sakupljaju taksu", zaključila je Pandurevićeva.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, rekla je da je predloženi zakon neustavan i neprovodiv. Ona je podržala prijedlog da Vijeće ministara BiH sačini prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnom RTV sistemu, navodeći da taj prijedlog treba da bude sveobuhvatan.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u državnom parlamentu, rekao je danas, nakon što su poslanici ove stranke napustili sjednicu, da bi neplaćanje RTV takse dovelo javne RTV servise, prije svega u entitetima, ali i na nivou BiH, u težu situaciju od sadašnje.

"Nezadovoljni smo radom konkretno BHRT-a, ali nam nije cilj da urušimo i sistem funkcionisanja RTRS, kao izuzetno važnog javnog emitera", rekao je Prodanović.

Ocijenivši da je moguće razmatrati i druge modalitete naplate RTV takse, podvukao je da izabrani zvaničnici ne smiju sebi dozvoliti da pozivaju građane na nepoštovanje zakona. Prodanović je podsjetio da građani BiH plaćaju RTV taksu na jedan RTV prijemnik, zbog čega ne vidi razlog da je ne plaćaju.

RTV taksu od građana BiH ubiru entitetski javni servisi, a to rade putem inkasantskih službi i telekom operatera. Zakonom je definisano da do 26. aprila naplatu RTV takse vrše "BH Telecom", "M:tel" i HT Mostar. Drugačiju odluku ili istu treba da donese Odbor sistema, a potom potvrdi i državni parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije